Orbán Viktor miniszterelnök "bénultan, tétlenül nézi" a koronavírus miatti napi halálesetek számának emelkedését és semmit nem csinál a helyzet javítása érdekében. A Párbeszéd politikusa szerint további lépésekre van szükség, hogy a "karácsony ne a gyász és a szomorúság időszaka" legyen, ezért egy országgyűlési határozati javaslatban foglalták össze kezdeményezéseiket.

Ebből idézve elsőként említette, hogy a kormánynak azonnali téli szünetet kellene elrendelnie az iskolákban és az óvodákban egészen január elejéig, amikor felül lehetne vizsgálni, hogy a kieső időszakot miként lehet pótolni, akár a tanév nyári meghosszabbításával.

A kabinetnek emellett 100 százalékos táppénzt kell biztosítania a koronavírus miatt munkaképtelenné vált dolgozóknak, az államnak pedig - osztrák mintára - a munkavállalók bérének 90 százalékát meg kell térítenie, hogy senkit ne kelljen elbocsátani.

A Párbeszéd emellett javasolja, hogy az üzletekben tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson, a boltok előtti sorban állás elkerülése érdekében pedig az üzletek nyitva tartását 21 óráig, a kijárási tilalom kezdetét pedig 22 óráig tolják ki.

Szabó Tímea emellett kezdeményezte, hogy az állam rendelje el az otthoni munkavégzést, ahol lehet, a szociális dolgozók pedig - az egészségügyhöz hasonlóan - kapjanak egyszeri 500 ezer forintos jutalmat.