Szombaton újabb tüntetés lesz az oktatásért a Kossuth téren. A pedagógus szakszervezetek és a diákmozgalmak mellett most már a mentősök is az utcára vonulnak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete és a noÁr mozgalom közös szombati akciójuk keretében kora délután átadnak egy petíciót az oktatásért felelős Belügyminisztérium képviselőjének, majd a Kossuth térre vonulnak, ahol többen felszólalnak majd a közoktatásért.

Ez egy valódi nemzeti konzultáció lesz az oktatásért, ez nem pusztán bérharc

- közölte a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége.

Azt írták: közös sorsunk, életünk, jövőnk legfontosabb elemei közé tartozik az oktatás-nevelés és az egészségügy, és ezzel tisztában voltak az oktatásban dolgozók is, amikor melléjük álltak, és támogatták őket 2021 nyarán a Hősök terén, amikor az egészségügy helyzetének javítása érdekében emelték fel a hangunkat.

Már szeptember óta forr a levegő

Az idei tanévben sztrájkoktól, tüntetésektől és demonstrációktól hangos a közoktatás. A pedagógus szakszervezetek többször tárgyaltak már a kormány képviselőivel az alacsony bérekről, és a pedagógusok magas munkaóráiról. Legutóbb november 7-én volt sztrájktárgyalás, de semmi érdemleges nem történt akkor sem, csupán annyi derült ki, hogy idén nem lesz béremelés, jövőre is 10 vagy maximum 20 százalékkal emelkedhet a pedagógusok bére, ami szakszervezeti vezetők szerint nem állítja meg a tanárok elvándorlását. Újabb sztrájktárgyalás egyelőre nem volt, a tanárok folytatják akcióikat.