Hatalmas károkat okozna Magyarország számára, ha a brüsszeli javaslat a jelenlegi formájában hatályba lépne, az ugyanis teljes mértékben lerombolná hazánk jelenleg stabil lábakon álló energiabiztonságát.

Az intézkedés az üzemanyagár körülbelül 55-60 százalékos növekedését eredményezné, szakértők literenként legalább 700 forintos benzinnel és 800 forintos gázolajjal kalkulálnak, ez ráadásul minden más termék árában is megjelenne - mondta a tárcavezető.

Csak akkor tudjuk megszavazni a javaslatot, ha a Brüsszel által kreált problémára Brüsszel megoldást is javasol - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Nemcsak az olajfinomítóink több százmillió dolláros átalakítására, nemcsak a Magyarországra Horvátországon keresztül vezető kőolajvezeték több százmillió dolláros kapacitásnövelésére várunk el javaslatot, hanem a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban is, hiszen a javaslat felér egy atombombával - tette hozzá a politikus.

Véleménye szerint mindez sok milliárd eurós nagyságrendű modernizációs programot igényelne a magyar energiaellátásban.

Mindezek miatt a magyar kormány visszatér eredeti álláspontjához, miszerint csakis akkor reális az Oroszországgal szembeni olajembargó bevezetése, ha az kizárólag a tengeri szállítási útvonalakra vonatkozna, míg a csővezetékes tranzit teljes mértékben kivételt kapna - mondta a miniszter.