Conte a nap folyamán mutatta be leendő minisztereinek listáját a köztársasági elnöknek. A teljes kabinet csütörtök reggel tíz órakor teszi le az esküt az államfői palotában. Ezt követően az olasz törvényhozás mindkét házának bizalmat kell szavaznia az új kormánynak - írja az MTI.

Conte az államfővel tartott találkozóját követően  elmondta,  hogy Luigi Di Maio, az M5S vezetője kapja a külügyminiszteri tárcát, míg a független  Luciana Lamorgese magas rangú köztisztviselő lesz az új kormány külügyminisztere. Lamorgese Matteo Salvinit, a belvándorlásellenes Liga vezetőjét váltja a belügyi tárca élén.

Roberto Gualtieri, a PD európai parlamenti képviselője a gazdasági tárcát vezeti majd.

Ez Conte második kormánya lesz. A pártoktól független politikus 2018 júniusa óta vezette az M5S és a jobboldali Liga koalíciós kabinetjét, az utóbbi párt vezetője, Matteo Salvini azonban előrehozott választások és a kormányfői tisztség elnyerésének reményében felmondta a további kormányzati együttműködést addigi koalíciós partnerével. Augusztus 20-án Conte bejelentette lemondását, de  ügyvezetőként továbbra is ellátta a kormányfői teendőket.