Eddig viszonylag kegyes volt az időjárás a hazai cseresznyetermesztőkhöz, mivel az elmúlt két fagykáros évhez képest jó terméskilátásokkal indultak neki a szezonnak. A várakozásaink szerint akár 10-12 ezer tonnás is lehet az idei termés, amit javarészt frisspiacon értékesítenek a termelők – mondta az Index érdeklődésére Kelemen Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) ügyvezető igazgatója.

Egyelőre jó a terméshozam is, de elképzelhető, hogy a szezon végén mégis csökkenésről kell majd beszélni. Ezt részben magyarázza, hogy idén 3160 hektárról 2855 hektárra zsugorodott az ültetvényterület. Viszont már a piacokon nemcsak a ültetvényekről származó áru jelenik meg, hanem a kiskertekből szedett is.

A múlt heti komolyabb esőzések inkább a nyugati országrészben és Pest megyét érintették, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jelentős részét elkerülték. A hazai ültetvényekben az éréskori esőzések nem okoztak olyan nagy károkat, mint ami miatt Görögországban külön segélyalapot hoz létre a kormány. Kevés helyen így is romlott a minőség az esőtől felpuhult szemek miatt, ezért érdemes sietni a befőzéssel, mert jöhetnek még esők.

A legalább 26 milliméteres átmérőjű gyümölcsöket még viszonylag jó árban lehet értékesíteni, ez az induláskori árszint 50-60 százalékánál jár most nagyjából, míg a 28 milliméter feletti jó minőségű gyümölcs esetében mindössze 20-30 százalékkal esett vissza a termelői ár – mondta Kelemen Péter a portálnak, hangsúlyozva hogy a boltokban ennél más árral is találkozhatnak. 

Szedd magad modellben kilogrammonként 1000-1200 forintos cseresznyeárakkal is szembesülhetnek a vásárlók, míg a piacokon, ha termelőktől veszik, jellemzőbb az 1200-1500 forintos ár.