"A 2000-es évek eleje után tavaly ismét jelentkezett a túltermelés, ami annak a következménye, hogy rengeteg bodzát telepítettek az utóbbi években, amelyek három-négy év után kezdenek teremni. Ekkora mennyiség viszont nem kell a piacnak" - mondta a lapnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

A bodza - amelyet a rendszerváltáskor még csak vad bokrokról gyűjtöttek - azért is lett különösen népszerű az elmúlt 10-15 évben, mert alacsony a tőke- és a munkaerőigénye is, és viszonylag könnyen kezelhető. A támogatás viszont a bodzára is ugyanannyi, mint egy nagy tőkeigényű, szuperintenzív gyümölcsre, vagyis hektáronként 300-400 ezer forint. (Komoly kihívás előtt a magyar vidék.)

Arról még korai beszélni, hogy mekkora lesz az idei termés, de ha csak négy tonna lesz az átlag, a mostani termőterületről - amely a KSH adatai szerint 6500 hektárnál valamivel több - akkor is 26 ezer tonna jön le, a piac viszont csak körülbelül 20 ezer tonnát tud felvenni. Apáti Ferenc szerint feltételezhető, hogy a következő években is várható túltermelés újra eltünteti a piacról az ültetvények egy részét.

A kép forrása: Pixabay.