Több mint 16 milliárd forint közpénzt költött el a 2024-es nyári olimpia budapesti pályázatát előkészítő társaság, amelyet a Fővárosi Közgyűlés és a Magyar Olimpiai Bizottság hozott létre és Budapest 2024 Zrt. néven működött. Az előzetes tervek alapján 10 milliárd forintból kellett volna elvégeznie feladatát - írja a Népszava.

Az irodák bérlésére százmilliós nagyságrendű összeg ment el: a zrt. központja a II. kerületi Residence 2 Irodaházban volt, telephelye pedig a Nyugati téri Eiffel Palace-ban. Mivel a magyar főváros pánikszerű kimenekülésére az olimpiai kandidálásból nem lehetett előre számítani, az irodabérleti szerződéseket hosszú távra kötötték. Így fordulhatott elő, hogy bár négy évvel ezelőtt visszalépett Budapest a 2024-es pályázattól, a Residence Irodaházban 2018. április 30-ig érvényes volt az irodabérleti szerződés, amit úgy kötöttek meg, hogy korábbi felbontása esetén a bérlőnek nem jár vissza semmilyen összeg.

A 16 milliárd forintból 7,2 milliárd forintot külső tanácsadók kaptak. Eredetileg 5,8 milliárd járt volna nekik, ám amikor Róma visszavonta pályázatát a 2024-es játékok rendezésére, értékelni kellett az új helyzetet, ami 1,4 milliárd forint többlet kiadással járt. Az Index ebben az időben azt írta, hogy az új helyzet elemzése nagyjából annyit jelentett, hogy a különböző szakmai anyagokból kihúzták a vetélytársak közül az olasz főváros nevét.