Míg korábban hetekig fej-fej mellett haladt Magyarország Máltával a legtöbb embert beoltó ország címéért, addig az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb, múlt vasárnappal lezárt adataiból az derül ki, hogy már négy ország lehagyta Magyarországot - írja a 24.hu. Magyarországon a felnőtt lakosság kétharmada kapta meg a hat elérhető védőoltás valamelyikének első dózisát, Izlandon viszont már tízből nyolcan jutottak oltáshoz.

Ez meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a három héttel korábbi állapotnál még előztük az északi országot. Máltán Magyarországhoz hasonlóan lelohadt az oltakozási kedv, de még így is három százalékponttal több ember jutott vakcinához eddig ott, mint itthon. Belgium és Finnország előzi még Magyarországot, mindkét országban 69 százalék körüli a legalább egy dózist kapó felnőttek aránya.

Mivel több európai uniós, illetve az Európai Gazdasági Térségbe tartozó országban is az elmúlt hetekben pörgött fel az oltási kampány, ezért a 24.hu sajtómunkásai előrejelzést készítettek az elmúlt négy hét növekedését figyelembe véve. Magyarországot július közepére számításaik szerint beelőzheti Ausztria, Ciprus, Németország, Dánia, Spanyolország, Franciaország, Írország, Olaszország és Hollandia is, így ha folytatódik az elmúlt hónap trendje, akkor éllovasból a középmezőnybe csúszik vissza.