Hétfőtől háromnapos tömeges oltás veszi kezdetét, amelyre már a háziorvos nélkül, önállóan is lehet időpontot kérni, egyelőre csak a kínai Sinopharm-vakcinára – írja a 24.hu. Hetvenezer embert SMS-ben biztattak foglalásra. Ezzel új fázisába érkezik a lakosság vakcinációja, a következő tömeges oltási kampányok szervezését a jelek szerint már nem az alapellátó orvosokra bízzák.

A mostani tesztüzemben SMS-t kapnak azok, akik regisztráltak, de eddig még nem jutottak hozzá a koronavírus elleni védőoltáshoz, így saját maguk foglalhatnak időpontot és helyszínt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér felületén, vagy akár a kiküldött SMS nélkül is kereshetnek maguknak oltópontot, de ez esetben egyelőre csak a kínai vakcina beadására tudnak bejelentkezni.

Csakhogy éppen azzal a vakcinával kapcsolunk nagyobb fokozatra, amelynek hatásossága kapcsán szakmai kételyek merültek fel, és hiába indított „reklámkampányt” a kínai vakcina népszerűsítésére a kormány, az oltóanyagok Szent Grálja továbbra is a Pfizer. Egy háziorvos legalábbis így emlegette a hírportálnak a Comirnaty vakcinát, ami továbbra is a legnépszerűbbnek számít az öt hazánkban alkalmazottak közül.

Elfogynak a jelentkezők

A háziorvosokra újabb nehéz munka vár, amellett, hogy beadják a második adagokat, próbálják meggyőzni az eddig nem regisztrált pácienseiket arról, hogy regisztráljanak az oltásra. A legtöbben folyamatosan ezt teszik: emailen és Facebook-csoportokban sorakoztatják érveiket az oltás fontosságával kapcsolatban. Van, aki egyenként is próbálja meggyőzni eddig ellenálló betegeit a regisztrációról, de beszéltünk olyan háziorvossal is, aki azt mondta: nem áldozza fel saját lelki békéjét azért, hogy a körzetében mindenkit rábeszéljen az oltásra.

Több fórumon is próbálok hitelesen kommunikálni a betegekkel, akiket ez alapján sem lehet meggyőzni, az így járt – summázta a vidéki háziorvos. A hírportálnak nyilatkozó alapellátó orvosok azt mondták, belátható időn belül az oltásra regisztrált betegeiket tartalmazó lista végére érnek. A kimaradók között a jelenleg is fertőzöttek vannak, illetve a fertőzésen nemrég átesettek, akiknek még várniuk kell az oltásra.