A május másodikával kezdődő héten összesen 223 ezer első adagot adtak be a koronavírus-oltást Magyarországon (tehát ennyi ember kapott először koronavírus elleni vakcinát életében), holott az azt megelőző hetekben a 330–538 ezres sáv közötti értékek voltak jellemzők - írja a 24.hu. Ennyire kevés első dózist csak az év hetedik hetében, február közepén adtak be: akkor mindössze 96 ezren jutottak vakcinához.

Ráadásul a kínai oltóanyagból csak azon a héten érkezett meg az első szállítmány, és az utána következő héten kezdtek el vele oltani. Egyre több ember lesz viszont teljesen védett: a május 9-i állapot szerint 2,5 millióan kapták meg az összes szükséges oltást – ebből 800 ezren az azt megelőző két hétben.

A múlt héten a legtöbbet a kínai Sinopharmból adták be (68 ezer dózist), ezt követte a Szputnyik (60 ezer beadott oltással), illetve a Pfizer (43 ezer adaggal) és kicsivel lemaradva az AstraZeneca (42 ezer vakcinával). Elkezdtek oltani az egydózisú Janssennel is: 3083 ember jutott ehhez a vakcinához, és heteken belül a teljes védettséghez. Modernából mindössze 6600-an kaptak első oltást. Május 2. és 9. között a már hazánkban lévő oltóanyagok mellé érkezett 370 ezer Pfizer, 24 ezer Janssen, illetve közel 65 ezer Moderna.

Málta újra első helyen van az európai uniós országok oltási versenyében. Újdonság még, hogy az EU-s átlagtól egyre több ország szakad el, ami azt jelenti, hogy máshol is beindultak az oltások. Finnország régóta dobogós hazánk és Málta mögött, de jól áll Németország, Svédország, Izland, Ciprus és Belgium is. A 18 év felettiek legalább 37 százaléka megkapta már az oltását ezekben az országokban.