Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Egyelőre más szerződés megkötését nem tervezzük. Egyelőre mindez a nyugati irányú szállításokkal úgy tűnik, hogy a Pintér miniszter úr által meghatározott oltási terv teljesítéséhez elégséges lesz. Az Európai Unióból érkező szállítások menetrendjéről nem tudok nyilatkozni" - jelentette ki Szijjártó Péter egy mai más témában tartott sajtótájékoztatón a tévé kérdésére: tervezi-e a kormány, hogy a 2 millión felül még több orosz vakcinát rendel, vagy más keleti oltóanyagot.

Mint ismert, a kormány 19,5 millió úgynevezett "nyugati" vakcinát rendelt - eddig Pzifer, Moderna és AstraZeneca érkezett -, és emellett Szijjártó Péter a kormány nevében 2 millió orosz, Szputnyik V és 5 millió kínai Sinopharm vakcináról írt alá szerződést.

Szijjártó Péter arra külön kitért, hogy a kínai gyártó nagyobb mennyiséget szállított, mint amit vállalt az első ütemre és hamarabb is szállította minthogy azt vállalta. A szerződés értelmében ugyanis február végéig 500 ezer darabot kellett volna szállítani, tehát hamarabb jött a szállítmány és több - 550 ezer adag - is jött. A következő határidő március vége, április vége és május vége.

Az orosz szerződés ütemezése szerint három hónap alatt kell megérkeznie összesen egymillió ember beoltására alkalmas mennyiségnek, ez gyakorlatilag 2 millió vakcinát jelent.