Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a kínai Sinopharm-vakcina magyarországi gyártására vonatkozóan Jang Huj-csuannal, a vakcinafejlesztő cég (Sinopharm-CNBG) alelnökével és Peng Hsziaóval, a Sinopharm-CNBG emirátusokbeli vegyesvállalati partnerének (G42) vezérigazgatójával - jelentette be Menczer Tamás.

Abban állapodtak meg, hogy legkésőbb 10 hónapon belül létrehozzák Magyarországon a szükséges kapacitást és infrastruktúrát a Sinopharm-vakcina gyártásához.

Az államtitkár azt írta közleményében, mivel a kínai és az emirátusokbeli partnereink folyamatosan vizsgálják a vírus új mutációit és dolgoznak az aktuálisan leghatékonyabb vakcinák kifejlesztésén, az együttműködés lehetőséget adhat Magyarországnak arra, hogy új mutáció esetén friss információkkal rendelkezzünk, a hazai gyártásnak köszönhetően gyorsan és hatékonyan reagáljunk. Menczer Tamás szerint az oltás az egyetlen fegyver a vírus ellen.

"Az van nagyobb biztonságban, aki vakcinát tud gyártani, lehetőleg minél többfélét" - véli Menczer. 

Mint korábban megírtuk, jövő év végén megkezdődik a vakcinagyártás a debreceni nemzeti oltóanyaggyárban, ahol orosz, kínai, kanadai és izraeli vakcinát is gyárthatnak majd - jelentette be Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter. A gyár évente 20 millió adag oltóanyagot tud majd előállítani, ennek egy része koronavírus elleni vakcina lesz. 

A Magyarországon is gyártani kívánt vakcinák olyan eljárással készülnek, amellyel maga a Sinopharm sem elégedett. A kínai gyógyszergyártó saját mRNA (másik nevén mRNS) típusú koronavírus-oltás fejlesztésébe kezdett, mivel úgy látják, az elöltvírust tartalmazó készítmény nem bizonyult elég hatékonynak. Ezért átállnának a Pfizer/BioNTech és a Moderna is által alkalmazott megoldásra.