Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hírügynökségnek nyilatkozó szóvivő szerint Magyarország kimarad a Pfizer-megállapodásból - idézi a portfolio.hu.

Ezzel arra utal, hogy éppen ma állapodott meg az Európai Bizottság a vakcinagyártóval egy harmadik szerződés keretében arról, hogy lesz lehetősége 1,8 milliárd dózist megvenni 2023-ig. Az eddigi két szerződés keretében összesen 600 millió dózist rendelt meg az EU nevében a Bizottság az amerikai-német cégtől a brüsszeli testület.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta hazánk kimaradását, hogy Magyarországon vakcinabőség van, az oltási hajlandóság pedig lecsökkent. Bőven keleti és nyugati vakcina is rendelkezésre áll, csak Pfizer és Moderna gyártmányú készítményekkel is meg tudják oldani az ötmilliós oltotti szám újravakcinázását.

Az EU-s beszerzésben 19 millió Pfizer-vakcinát lehetne vásárolni, ám erre Gulyás szerint nincs szükség, sőt mire az újraoltás aktuális lesz, a magyar vakcinagyár is üzembe állhat, így felesleges kiadásnak nevezte a közös vakcinabeszerzésben való magyar részvételt. Kifogásolta azt is, hogy az összes adagért 120 milliárd forintot kellene fizetnie az országnak, továbbá, hogy hogy csak Pfizert rendelhet a kormány.