A január 29-én kötött szerződésből kiderül, hogy a Danubia Pharma Gyógyszerkereskedelmi és Szolgáltató Kft. 5 millió adag Sinopharm-vakcina beszerzéséről állapodott meg a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK). A megállapodás szerint 2021. március 15-i, április 15-i és május 15-i határidővel egyenként 500 ezer vakcinát kell leszállítani és betárolni, június 15-ig pedig a maradék 3,5 millió adagot - idézi a 24.hu.

A Sinopharm vakcinájának adagonkénti vételára 30 euró plusz 5 százalék áfa. Január végéig 66 millió eurót kellett kifizetni, a maradék 84 millió eurót pedig március 31-ig kell átutalni.

A Szputnyik V vakcina esetében az NNK közvetlenül állapodott meg az orosz Human Vaccine nevű céggel decemberben, előbb 3000 adag, majd 1 millió háromezer adag oltóanyag beszerzéséről.

A szerződés január 22-én lépett életbe és innentől számítva 30 napon belül 300 ezer, 60 napon belül 500 ezer adagot kell leszállítani, a maradék 200 ezer adagot pedig április végéig, adagonként 19,90 amerikai dolláros áron.

Gulyás csütörtökön elmondta:

az orosz vakcinából a két oltás ára 19,90 dollár, azaz mintegy 17 euró, a kínai vakcinából pedig egy oltás 31,5 euró, vagyis a két dózis 63 euró,

hozzátéve: az uniós beszerzésből származó vakcinák ennél olcsóbbak.

A Facebook-bejegyzésnél Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a következő kommenttel fordult a miniszterhez: "Gulyás Gergely Kedves Miniszter Úr, megpróbálok itt kérdezni, mert a hivatalos parlamenti írásbeli kérdésre úgyis csak sorosozna vagy brüsszelezne. A kérdésem az: ha az orosz vakcinát tudta az Állam közvetlenül vásárolni Oroszországból, akkor a kínai vakcinánál mi szükség volt egy magyar közvetítő cég közbeiktatására? Továbbá tudja-e a kormány, hogy a Danubia Pharma mennyiért vásárolta a vakcinát?"