A PDSZ belső felmérést végzett a pedagógusok átoltottságáról: szerda reggelig 217 intézmény adatai alapján 8732 tanügyi dolgozót köteleztek oltásra, és csaknem 19 százalékuk – 1637 személy – nem vállalja az oltást.

Nagy Erzsébet azt mondta, hogy még nem kaptak minden intézményből visszajelzést, és azt valószínűsíti, hogy ezek az adatok leginkább olyanoktól származnak, ahol viszonylag magas az átoltottság - idézi a portál az interjút.

Óriási problémát jelentene, ha nem foglalkoztathatnák az oltatlan pedagógusokat: a szakember példaként említett egy 490 fős szakképző intézményt, ahol 50 személy nem szeretné beoltatni magát, így bizonytalanná válna az iskola működtetése. Szerinte nehéz lesz akár felügyelőtanárt is találni a tanulócsoportokhoz, a tagozatos oktatásról és a csoportbontásról nem is beszélve.

Más munkát fognak keresni az oltást nem vállaló tanárok, ha fizetés nélküli szabadságra küldik őket, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy kiessenek a munkából és társadalombiztosítás nélkül maradjanak. Emberek egzisztenciája kerül veszélybe és az intézményben maradókra olyan többletmunka vár, ami mellett kérdésessé válik az oktatás.