Újabb ország előzte meg Magyarországot az oltási sorrendben Európában - írja a 24.hu. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által vezetett statisztikából kiderül, hogy az európai uniós, illetve az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országok közül Izlandhoz, Máltához, Belgiumhoz és Finnországhoz csatlakozott Hollandia is. Múlt vasárnappal bezárólag a 18 év felettiek 70,4 százaléka jutott hozzá valamelyik vakcina első dózisához, míg a magyar adat 67,35 százalék.

Magyarország hátulról a harmadik, ha azt vesszük figyelembe, hogy a múlt héten mekkora növekedést értünk el az átoltottságot tekintve (még egy százalékpontnyi növekedés sem jön ki). Az előrejelzés szerint július végére tizenegy újabb ország előzi meg Magyarországot, például Spanyolország, Franciaország és Németország is.

Hiába volt esedékes június utolsó hetében a második kínai oltása 328 ezer embernek, csak 292 ezren szúratták meg magukat. A Pfizer esetében a 274 ezer második oltandóból mindössze 255 ezren mentek el oltatni. A múlt héten mindössze 54 ezer ember kapott itthon első oltást, ami a február eleji állapotokat idézi, pedig akkor még csak az egészségügyi dolgozókat oltották. Ebből 43 ezren kaptak Pfizert, Janssenből 4800 fogyott, a raktárakban millió számra álló Sinopharmot 3650-en választották, a Szputnyik V-t pedig alig 1400-an. AstraZenecával mindössze 351 embert oltottak be először.

A kormányzati koronavírus-portál szerint a 12-15 éves korosztályból eddig 60 ezer gyereket regisztráltak. Így a közel 400 ezer kiskamasz alig tizenöt százalékát regisztrálták be a szülei oltásra. Ennek oka lehet az is, hogy a kormány úgy döntött, az ő oltásukra nem indít kampányt. Pedig az átoltottságuk fontos lenne, mert egy esetleges őszi hullámot laposabbá tehet, ha úgy mennek vissza az iskolába, hogy már rendelkeznek védőoltással.