Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EasyJet már napokkal ezelőtt arról számolt be, hogy az omikron koronavírus-változat köztudatba robbanása óta megcsappantak náluk az új, közeli időpontokra szóló foglalások, mivel az utasok elkezdtek attól tartani, hogy az új variáns miatt hamarosan világszerte egyre több és keményebb utazási korlátozást vezetnek be - írja az Mfor. A vállalat ezzel együtt még mindig azzal számol, hogy jövő nyárra már tényleg a pandémia előtti időszak forgalmát fogják megközelíteni az utasszámaik. 

Az új foglalások megtorpanásán túl utazás-lemondási hullámot egyelőre nem tapasztalnak a már korábban intézett foglalásoknál, inkább azt kezdték el észrevenni, egy az utasok a decemberi jegyeiket áttetetik 2022 elejére. És egyelőre jellemzően olyan foglalásokat módosítanak, melyek a szárazföld belsejébe szólnak, a tengerparti célpontokba irányuló utak nagyjából érintetlenek maradtak.

A Wizz Air is érzi az új vírusvariáns negatív hatásait. A növekvő esetszámoknak és az emiatt több országban újra bevezetett korlátozások miatt látják a közeljövőre irányuló foglalások számának csökkenését, ám bizonyos országokban már konkrétan az omikron megjelenéséből következő keresletcsökkenés miatt kellett járatszámot csökkenteniük. Izraelben, az Egyesült Királyságban és Marokkóban volt eddig szükség erre a lépésre. A cég ezzel együtt továbbra is bizakodó a karácsonyi időszakkal kapcsolatban.

Utazási irodák: már az új mutáns előtt is máshogy foglaltak az emberek

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége adatai szerint inkább a helyhiány okoz újabban problémát. Az ilyenkor megszokott egzotikus úti célok mellett az Egyesült Államok november eleji nyitásának hatására ugyanis az USA-ba, elsősorban New Yorkba szervezett utazásokat ismét keresik és foglalják, de nemcsak itthonról, hanem Európából és az Egyesült Államokból is sokan foglaltak és foglalnak ezekre a helyszínekre, így helyek már csak korlátozottan, és drágábban állnak rendelkezésre. Ezzel együtt az év végi utazásokhoz köthető bevételek jó, ha elérik a 2019. évi azonos időszak forgalmának 30-40 százalékát.