Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ország nemzetközi pénzügyi pozícióját jellemző adat, a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt úgynevezett külfölddel szembeni finanszírozási képesség 1,731 milliárd eurót tett ki, 721 millióval többet a májusinál, az áprilisihoz képest pedig 1,047 milliárddal nőtt. A tőkemérleg jelentős javulását a júniusban átutalt uniós tőketranszferek 815 millió eurós összege lendítette meg, a májusi 381, és az áprilisi 103 millió euróval szemben.

A folyó fizetési mérleg 917 millió eurónyi többlete pedig 287 millióval több a májusinál és 334 millió euróval az áprilisinál.

A folyó fizetési mérleg többletének növekedéséhez az áruforgalmi aktívum 126 millió eurós emelkedéssel járult hozzá. Az idegenforgalmi többlet júniusban az előző havitól alig eltérő 700 millió euró maradt és az egyéb szolgáltatások aktívuma sem mozdult el érzékelhetően a májusi 420 millió euró körüli szintről. A befektetési jövedelmek során is minimális elmozdulás történt, az előző havihoz képest 29 millió euróval, 833 millióra emelkedett a külföldiek magyarországi befektetéseinek hozamából történt hazautalásának összege, amiből a működőtőke befektetésekre eső profit repatriálás a májusival szinte fillérre megegyező 564 millió eurót tett ki.

Az egyenleg javulásához jelentősen, májushoz képest 150 millió, az áprilisihoz mérten 177 millió euróval járult hozzá, hogy az előző hónapok nettó kiáramlásával szemben 44 millió euró bevételi többlet jelent meg a másodlagos jövedelmek során, ahová általában a kis összegű, rendszeres átutalásokat könyvelik, nagyjából a korábban alkalmazott viszonzatlan átutalások kategóriájának megfelelően.

(2019-ben érhetjük el az MNB célkitűzését.)