Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a statisztikák szerint január eleje hagyományosan az év leghidegebb időszaka, 2023 tavaszias idővel és melegrekordokkal kezdődött, és komolyabb lehűlés a következő nyolc-tíz napban sem várható. Márpedig a túl enyhe idő az évnek ebben az időszakában kifejezetten káros mezőgazdasági szempontból – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.

A honlapjukon megjelent közlemény szerint a múlt hét időjárása az enyhe időről és a melegrekordokról szólt Magyarországon, a hőmérséklet csúcsértéke délnyugaton több napon is 15 Celsius-fok fölé emelkedett, és többször is megdőltek napi melegrekordok.

Számottevő talajfagy eddig a télen nem volt az országban, csak a fölső néhány centiméteres réteg fagyott meg átmenetileg néhány kevésbé felhős éjszakán.

A 30 napos csapadékösszeg az országban még mindig többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, de a 90 napos csapadékösszegben már nagyobb a különbség, az ország középső részén többlet, de főleg északnyugaton és délkeleten jelentős hiány van. A talajok felső rétege az elmúlt napokban az igen enyhe és szeles délnyugaton sokat veszített a nedvességtartalmából, de a fölső egyméteres réteget tekintve jól áll a talaj téli feltöltődése. 

Kép: Országos Meteorológiai Szolgálat

Hozzátették: az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, vízborítás a vetésekben csak kisebb foltokban fordul elő.

Az OMSZ felhívja a figyelmet: a tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak.

Megjegyezték: a túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes, délnyugaton ugyanis egyes korán virágzó csonthéjasok nedvkeringése már beindult, fagyokra lenne szükség ahhoz, hogy ez a folyamat lelassuljon, leálljon. Délnyugaton már megkezdődött a mogyoró virágzása, északkeleten ez a növény még nyugalomban van. 

Közölték azt is, a folytatásban marad az enyhe idő, a jövő hét közepéig a hőmérséklet a déli órákban délnyugaton jellemzően 10 fok fölé emelkedik majd, északkeleten azonban csak 5 fok körül marad. Az éjszakák is nagy területen fagymentesnek ígérkeznek. Keddtől érkezik átmenetileg hidegebb levegő fölénk, így szerdán reggelre már nagy területen várható fagy.

A jövő hét elején jelentős csapadék valószínű, a hét közepéig sokfelé várható 10-20 milliméter eső. A talaj tehát tovább nedvesedhet ebben az időszakban, délnyugaton pedig pótlódik az elmúlt napokban elpárolgott mennyiség - olvasható a közleményben.