Az előttünk álló héten többször és sokfelé csapadékos időben lesz részünk. Szerdáig főleg délen és a Dunántúlon várható elszórtan eső, zápor, zivatar, majd a hét második felében országszerte kiadós csapadékra van kilátás. A heti csapadékösszeg általában 15 és 30 mm között valószínű (nagyobb része csütörtökön és pénteken, majd vasárnap érkezhet), de van esély ettől nagyobb mennyiségekre is.

A csapadék időbeli eloszlását a három órás, összes mennyiségét a többnapos csapadékösszeg térképek mutatják a valószínűségekkel együtt. Az ország döntő részén például a 60 százalékot meghaladja a 10 mm-t péntek estig összesen meghaladó mennyiség valószínűsége. A talaj vízkészlete a héten valószínűleg jelentősen növekedni fog. Gyakran lesz élénk, többször erős az északi, északkeleti szél, mely miatt a növényvédő szeres permetezést jól meg kell tervezni - írja az OMSZ.

A nappali hőmérséklet szerdáig még marad 20 fok közelében, majd a hét második felére több fokot visszaesik. Fagy a héten nem valószínű. Az 5 cm-es talajhőmérséklet a hét második felében kissé 10 fok alá csökken. A héten a természetes vegetáció, a fű is gyors fejlődésnek indul, ez a csapadékkal párosulva véget vet a szárazfű időszaknak.

A múlt héten esett csapadék már nagyon kellett az őszi vetéseknek. Ahol legalább 10 mm esett, ott a folytatásban a növények gyors fejlődése várható. Jelenleg sokféle gyümölcsfa virágzik, erre kedvező a meleg időjárás. A fehér akác már az ország északi részein is a rügyfakadás állapotában van.

A múlt héten még nagy volt a baj

A múlt hét második feléig még folytatódott a szárazság, addig sehol nem hullott csapadék az országban. Pénteken aztán egy légörvény érte el délnyugat felől térségünket, melyből az ország nagyobb részén esett többnyire 5-15 mm csapadék. A csapadékból kimaradt azonban a Duna-Tisza közének jelentős területe, Nógrád megye, valamint a Tiszántúl nagyobb része: az ott hullott 0-5 mm szinte semmit nem ért. A talajnak csak a fölső néhány centiméterét tudta megnedvesíteni, mely azóta már el is párolgott.

A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma a Dunántúlon, valamint Heves és Borsod megyében jelentősen növekedett, de másfelé 30 százalék alatt van. Csongrád megyében a felső 50 cm nedvességtartalma is sokfelé a kritikus 40 százalékos érték alá csökkent. A téli csapadékmennyiség nem volt elegendő a nagyobb mélységek őszi aszály utáni feltöltéséhez, így 50 cm alatt is számottevő hiány mutatkozik. Az aszály jelei a keleti országrészben sokfelé, a Dunántúlon foltokban mutatkoznak, keleten a rossz víztartó képességű talajokon a legsúlyosabb a helyzet.

A hét elején a fagyzugos helyeken még előfordultak gyenge hajnali fagyok, majd a hét közepére ezek is megszűntek. A maximumok jellemzően 20 fok körül alakultak, csak az esős pénteken és szombaton volt ennél hűvösebb napközben.