Környezetükben néhol lokálisan jelentős mennyiségű (25-30 milliméter) csapadék, szélerősödés (50-75 kilométer per óra) és jellemzően kisebb méretű jég (1-2 centiméter) előfordulhat. Ezeken a területeken egy-egy heves zivatar sem zárható ki a délutántól késő estig tartó időszakban, melyhez 2 centiméter körüli vagy kevéssel afeletti jégátmérő, valamint 80 kilométer per óra feletti széllökések is társulhatnak.

Éjfél után már elsősorban a Tiszántúlon lehet számítani szórványosan zivatarokra, melyek közül az intenzívebbeket felhőszakadás kísérheti. Holnap reggelre, délelőttre fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

A lehulló eső mennyisége az északnyugati, nyugati megyékben néhány helyen szerdán is meghaladhatja a 15-20 millimétert.

Részletek:

Szerda estig a Dunántúl nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, és ismétlődő eső, zápor valószínű. Másutt a változó mennyiségű felhőzet mellett a Tiszántúlon süt ki több órára a nap, szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra, nagyobb gyakorisággal késő délután, este. Szélerősödés zivatar környezetében várható. A hőmérséklet a borult, esős részeken 18 és 24, másutt még 25 és 30 fok között valószínű. Késő estére 17 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtökre virradó éjszaka kezdetben erősen felhős vagy borult lesz az ég, több helyen valószínű eső, zápor, főként a középső és keleti területeken zivatar. Hajnalban már északnyugaton jelentősen csökken a felhőzet, és elsősorban a Tiszántúlon lehet még csapadék. Szélerősödés csak zivatar környezetében várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között várható.

Csütörtökön délen és keleten is jelentősen csökken a felhőzet, és országszerte napos idő valószínű gomolyfelhőkkel. Délelőtt a Tiszántúlon még egy-egy zivatar kialakulhat, délután már csak néhol lehet záporeső. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, néhol megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között valószínű. (Mi a főn-jelenség? Az OMSZ elmagyarázza.)

Pénteken napos idő várható gomolyfelhőkkel, csapadék nélkül. A nyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között alakul.

Előrejelzés a Balaton és a Velencei-tó térségére szerda estig

A mérsékelt (10-25 kilométer per óra) többnyire északias szél a délután második felében megélénkül (~30 kilométer per óra), csapadék környezetében esetleg meg is erősödhet. Erősen felhős, borult időre van kilátás.

A kezdeti csapadékos időt követően a délután folyamán átmenetileg szünetel a csapadék, vagy csak helyenként lehet gyenge eső. A késő délutáni óráktól a nyugati medence térségébe már újabb eső, zápor érkezhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 fok körül alakul. Késő este 17, 18 fok valószínű.

A Balaton Siófoknál és a Velencei-tó Agárdnál egyaránt 23 fokos.

A címlapkép forrása: Pixabay.