Hőmérséklet szempontjából a március átlag alatt, az április és a május a normálérték felett alakult.

A mérések 1901-es kezdete óta az április volt a legmelegebb hónap, míg a május a harmadik helyet foglalta el. Ez utóbbi csupán 0,1 fokkal maradt el a legmelegebb középhőmérsékletű májustól, amely 2003-ban volt.

Összességében a 3. legmelegebb tavasz múlt el.

Míg a március csapadékosabb volt a szokásosnál, addig májusban, de leginkább áprilisban jelentős csapadékhiány volt.

Az ország nagy részén 12-13 fok között alakult a tavaszi középhőmérséklet értéke. Budapest környéke bizonyult a legmelegebbnek, a háromhavi középhőmérséklet értéke itt meghaladta a 14 fokot, leghidegebb pedig az Északi-középhegység magasabban fekvő területein volt (9 fok alatt). (Korábban szüretelhetnek Tokaj-Hegyalján.)

Évszakos átlagban a legmelegebbet Budapest Állatkert állomáson (14,8 fok), a leghidegebbet pedig Kékestetőn (7,7 fok) figyelték meg.

A csapadék térbeli eloszlása változatos képet mutat. A Bakonyban, Délnyugat-Dunántúlon és az Őrség területén az évszakos csapadékösszeg meghaladta a 220 mm-t, míg az Északi-középhegység egyes területein a háromhavi csapadékösszeg 100 mm alatt maradt. Az évszak során a legnagyobb napi csapadékösszeget, 82,4 mm-t Bánkút állomáson regisztráltuk május 27-én.

A kép forrása: Pixabay.