A következő 8-10 nap során nagyobb részt száraz, kissé tovább melegedő, többször szeles időben lesz részünk - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Hétfőig még marad az északkeleti áramlás, melyből vasárnap és hétfőn északkeleten alakulhatnak majd ki záporok. Keddtől van esély az áramlás déliesre fordulására, akkortól másfelé is előfordulhatnak záporok.

Nagyobb mennyiségű, országos, áztató eső azonban nem valószínű. A talaj vízkészlete a következő napokban csökkenni fog.

Gyakran lesz élénk, többször erős (főleg pénteken) az északi, északkeleti, majd a jövő héten a délies szél. A nappali hőmérséklet kissé emelkedik, 20 fok közelében, a jövő héten kissé a fölött alakul majd. Gyenge fagy legfeljebb pénteken és szombaton fordulhat elő a nagyon fagyzugos helyeken, de országosan ez nem lesz jellemző. Az 5 centiméteres talajhőmérséklet főleg a jövő héten emelkedik majd.

A növények, ahol az elmúlt héten kaptak legalább 15-20 milliméter csapadékot, ott átmenetileg fellélegeztek és szépen fejlődhetnek. Viszont egyelőre nem érkezik csapadék utánpótlás, így az aszály probléma a délnyugati országrész kivételével valószínűleg ismét egyre nagyobb területen visszatér.

Többek között az őszi búzának a szárba induláshoz, a repcének a virágzáshoz, az elvetett kapásnövényeknek a keléshez kellene a víz. Jelenleg sokféle gyümölcsfa virágzik, ezekre a mérsékelten meleg, napsütéses időjárás most éppen kedvező.