Június 3-án a schwechati finomító nyersolaj-desztillációs egységében komoly kár keletkezett a karbantartási folyamat lezárásának részeként elvégzett, jogszabályban előírt víznyomáspróba során. A probléma olyan súlyos következményekkel járt, hogy még mindig nem tudják megmondani, hogy az osztrák finomítót mikor lehet visszakapcsolni. Az osztrák kormány már a pünkösdi hétvégén döntött a stratégiai tartalékok megbontásáról, hogy ne alakuljon ki ellátási válság Ausztriában.

A probléma begyűrűzött Magyarországra is, aminek oka, hogy a hatósági árak miatt már érdemi mennyiségben csak az OMV importált benzint és dízelt Magyarországra. A legutóbbi időszakban előbbiből a teljes magyar ellátás ötödét, gázolajból a hazai igények hatodát fedezték. Az OMV jelezte, hogy nem zárja be hazai töltőállomásait.

A helyzetre ezért az Orbán-kormánynak is reagálnia kellett: a miniszterelnök szombaton utasítást adott, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség bontsa meg az általa felügyelt stratégiai tartalékokat, hogy megelőzze a magyarországi ellátási válságot – derül ki a Magyar Közlönyből.

Összesen: 

  • 18 millió liter ESZ 95 motorbenzint és
  • 29 millió liter motorikus gázolajat

szabadítanak fel a kormány döntése értelmében.

Az MSZKSZ a felszabadított készletet értékesítésre felajánlja, amely esetében az OMV Hungária Ásványolaj Kft.-nek elsőbbségi hozzáférésre jogosult, amely azt kizárólag a magyarországi töltőállomás hálózatában és nagykereskedelmi partnerei részére értékesítheti tovább Magyarország határain belül történő kiskereskedelmi értékesítés céljából.

Az OMV Hungária Kft. a felszabadított készletből értékesítésre kerülő teljes mennyiség 40 százalékát 2022. augusztus 31-ig és 60 százalékát október 31-ig az MSZKSZ részére vissza kell, hogy pótolja.

A bioüzemanyag-adalékolási kötelezettséget figyelmen kívül lehet hagyni a készletnél.

Palkovics: biztosított a megfizethető üzemanyag

Ausztriához hasonlóan Magyarország is elérhetővé teszi stratégiai tartalékainak egy részét belföldi felhasználásra, így a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére biztosított hazánk üzemanyagellátása  – jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

Mint írta közleményében, a kormány kiemelt célja, hogy a lakosság és a gazdaság számára folyamatosan biztosított legyen a megfizethető üzemanyag. 

Az üzemanyagellátás tehát továbbra is biztosított a magyaroknak, méghozzá Európa legalacsonyabb árán - jelentette ki a miniszter.