Boris Johnson brit miniszterelnökkel tárgyaltak kedden Londonban a Visegrádi Négyek (V4) miniszterelnökei. Orbán Viktor kormányfő Facebookon közzétett videója szerint a háború témája minden más témát elsöpört. Az világos, hogy mindnyájan abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a háború minél hamarabb lezáruljon – mondta a hvg.hu szerint Orbán.

Világossá tettem a tárgyaláson, hogy elítéljük Oroszország fegyveres támadását, elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg. A további szankciókról azt mondta, hogy aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára, ha ezek az energia-, gáz- és olajszektort érintenék.

Az Európai Unió új szankciós csomagjában nem szerepel az orosz energiahordozók importtilalma, vagyis nem tervezik a gáz és az olajbehozatal tiltását. Orbán pedig korábban elmondta, Magyarország az uniós szankciós politikát támogatja - hívja fel a figyelmet a lap.

Az Európai Bizottság arra tett javaslatot, hogyan tudnának a közösség országai már jóval 2030 előtt függetlenedni az orosz fosszilis üzemanyagoktól. Az Egyesült Királyság már radikálisabb lépést tesz: 2022 végéig kivezeti az orosz olajimportot. Az Egyesült Államok pedig ezen is túllépett azzal, hogy teljes importtilalmat vezet be az orosz olaj-, földgáz- és szénimportra.

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje keddi beszédében azt mondta, hogy mindent meg kell tenni a megújuló energiaforrásokra való átállás érdekében. Az ukrajnai háború után ma már világos, hogy Magyarország energiabiztonságát nem a Putyintól való függés erősítése, hanem ellenkezőleg, az orosz béklyótól való fokozatos elszakadás szolgálja. Fel kell tölteni a gáztározókat, hogy semmilyen őrült háború ne veszélyeztesse a magyarok energiabiztonságát. Márki-Zay szerint hazugság, hogy Paks II.-nek, egy még nem létező - és a megvalósításában hét év késésben lévő - atomerőműnek köze van a rezsicsökkentéshez, ez nem befolyásolja a jelenlegi energiaárakat.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.