Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság pénteki cikke

A szervezet négy dohány- és cigarettagyártó, illetve -kereskedő céget tömörít. Mikola Gergely, a szövetség egyik alapítója, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, a kiskorúak cigarettafogyasztásának visszaszorítása és a munkahelyteremtés mint jogszabályi cél támogatandó, ám nem mindegy, hogyan jut el a piac idáig.

A tervezet szigora, illetve a cigarettapiacot terhelő 2012-es adóemelések rövid idő alatt 3−6 százalékról akár 15 százalékra növelhetik a feketepiac nagyságát, ami komoly profitkiesést jelentene a gyártóknak és az állam is kevesebb adóbevételre számíthatna. Ezért a szövetség egyik sarkalatos javaslata, hogy ne 2000 fős limit legyen dohányboltonként, hanem 1100-1200. Ezzel tízezer fölé emelkedhetne az állami licencüzletek száma. Szeretnék elérni azt is, hogy a boltok ne csak cigarettát, hanem más termékeket is kínálhassanak.

Ez a kérdéskör egyáltalán nem mellékes, hiszen a cigarettaforgalmazáson elérhető haszon kicsi, egy középáras terméken dobozonként 3−6 forint, ebből kell majd a boltosnak kitermelnie a licencdíjat, aminek az összege és összetétele nem egészen világos a szakma számára. Ahogyan az sem, hogy ha most 43 ezer cigarettaárusító hely van Magyarországon, aminek jó esetben csak a negyede maradna meg, hogyan lesz ebből munkahelyteremtés. Bár Mikola Gergely szerint valódi cigarettaértékesítő, vagyis trafik, kiskereskedelmi egység csak 20 ezer körül van. A dohánymonopóliumról a februárban kezdődő parlamenti ülésen döntenek.