Az idei év első felében 42 százalékkal költöttek többet a magyarok bőrgyógyászati vizsgálatokra, mint egy évvel korábban – közölte az OTP Egészségpénztár.

A bőrgyógyászati szűrésekre költött összeg 2022. január és júliusa között meghaladta a 6 millió forintot, ami majdnem 2 millió forinttal több ráfordítást jelent tavalyi év azonos időszakához képest.

Az öngondoskodást választók a rendszeres bőrvizsgálatok mellett az ápolási termékekre is egyre többet költenek, ezek lehetnek naptejek, napolajok, bőrvédő krémek, melyekre ugyancsak 20 százalékkal többet költöttek, mint egy évvel korábban.

Évente háromezer új beteg

Fontos a megelőzés, mivel jelentősen emelkedett Magyarországon a melanomás betegek száma az elmúlt években. A nemzeti rákregiszter adatai szerint 2007-ben 1800, 2017-ben és napjainkban is évente háromezer új beteget diagnosztizálnak, és minden évben 360-an életüket is vesztik.

A Szegedi Tudományegyetem 140 melano­más beteg részvételével készített egy átfogó kutatást. A felmérésből kiderült, hogy a betegek több mint fele saját maga fedezi fel a rákos bőrelváltozást, ugyanakkor háromból egy beteg több mint egy évet vár azzal, hogy orvoshoz forduljon a panaszával.