A nemzetközi sajtó azt találgatja, hogy lesz-e következménye a Sargenti-jelentés elfogadásának az Európai Parlamentben (EP). Vannak, akik szerint az Európai Néppártnak (EPP), illetve az állam- és kormányfők döntéshozó szervezetének, az Európai Tanácsnak is lépnie kellene, ám az ügyhöz közel álló források szerint nem eszik ilyen forrón a kását. Egy valami azonban biztos: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke továbbra is jó téma a nemzetközi sajtóban.

Egy hétvégi hír szerint a budapesti vezető személyes politikai szkanderezést kezdett Emmanuel Macron francia államfővel a júniusi európai uniós csúcsértekezleten - írta a brit Telegraph. Kifejtette kollégájának, hogy Európa jövője a populista és az Európa-párti politika párbaján dől el. Az előbbit a budapesti kormány feje, az utóbbit a francia elnök képviseli: ketten fognak nyerni a jövő májusi európai parlamenti választáson, de Orbán szerint ő fog jobban kijönni a meccsből.

Van benne valami

A Hanbury Strategy tanácsadó cég kutatása alátámasztani látszik a magyar politikus várakozását. Eszerint ugyanis a legnagyobb pártcsalád, az EPP 30-40 mandátumot veszíthet a voksoláson, a második, a szocialisták frakciója ennél is többet, nagyjából 70-et. A kérdés az, hogy ezek a mandátumok kikhez kerülnek? Macron En Marche pártja a liberálisok ALDE csoportjával szemez, ezzel szemben létrejöhet egy euroszkeptikus, alt-Right csoport.

Úgy tűnik, hogy a csata már zajlik is: Németországból olyan hangok hallatszottak a hét végén, amelyek a Fidesz kizárását követelik az EPP-ből. A Frankfurter Allgemeine Zeitunk ezzel kapcsolatos szerkesztőségi cikkét az MTI szemlézte. A konzervatív lap kifogásolja, hogy a magyar kormány nyomást gyakorol a civil társadalomra és mondvacsinált indokokkal lebegteti a Közép-európai Egyetem működését.

A másik hang Manfred Weberé, Angela Merkel kancellár szövetségeséé, az EPP frakcióvezetőjéé - tudósított az Financial Times (FT). Ő azt várja az Európai Tanácstól, hogy hasonló szigorúsággal lépjen fel Orbán Viktor ellen, mint ahogy az Európai Parlament tette a Sargentini-jelentés elfogadásával, és ennek alapján az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás elindításával a jogállamiság magyarországi megsértése miatt.

Van fontosabb ügy

Az európai vezetők szerdai informális csúcsértekezletének azonban vannak fontosabb napirendi pontjai: a bevándorlás további menedzselésének kérdése és a brexit - folytatódott az FT cikke. Az üzleti lap úgy tudja, hogy Weberrel egyetemben sokan mások is attól tartanak, hogy az uniós vezetők nem fogják továbbvinni a 7-es cikkely szerinti eljárást, nem fognak szankciókat elfogadni azért, hogy a jog uralmának tiszteletére szorítsák a budapesti vezetést.

Ehhez négyötödös többségre lenne szükség, a végső szankció, a magyar szavazati jog megvonásához pedig egyhangú döntésre. Uniós diplomaták úgy jellemzik a helyzetet, hogy Orbán Viktor ott fog ülni a vezetők asztalánál, de nem kerül az asztalra - mármint nem fognak foglalkozni az EP múlt heti döntésével.

Házon belül sem

Ennél is fontosabb, hogy az EPP egy nappal korábbi saját értekezlete sem tűzi napirendre a "magyar ügyet". A pártcsaládban ülő EP-képviselők 60 százaléka a voksolt a Sargentini-jelentés mellett, mások például a spanyol jobbközép Néppárt köreiből ellene foglaltak állást. Weber egyébként továbbra sem engedte el magyar protezsáltja kezét: párbeszédet szorgalmaz Orbán Viktorral a pártcsaládon belül.

Ez illik az általános hangulatba, amelyet az FT szerint egy EPP-tisztviselő úgy foglalt össze: öngyilkosság lenne Orbán (azaz a Fidesz) kizárása az EPP-ből, mivel az előrejelzések szerint a Fidesz lehet a pártcsalád második legtöbb képviselőt delegáló tagja jövő május után.

Hátra arcot kért a kormányfő - hiába

Theresa May brit miniszterelnök hivatala bizalmas üzenetben arra kérte az EP tory képviselőit, hogy határolódjanak el Orbán Viktor kormányának politikájáról - írta a 444 a Buzzfeedre hivatkozva. A kormányfő azt követően lépett, hogy a szigetországban élesen bírálták a konzervatívokat, amiért nem támogatták a Sargentini-jelentés elfogadását. A kérés úgy szólt, hogy a képviselők a közösségi oldalaikon posztoljanak olyan üzeneteket, amelyekből kiderül, hogy nem támogatják az Orbán-kormányt.

Eközben a brit kormány környezetvédelmi minisztere, a brexitpárti Michael Gove a BBC-nek nyilatkozva védelmébe vette az EP-ben ülő politikus kollégáit. Szerinte Orbán Viktor bírálata veszélyeztetné, hogy az Egyesült Királyság a lehető legjobb válási megállapodást kösse az EU-val. Az FT emlékeztet arra, hogy a magyar kormányfő támogatja a brit álláspontot a tárgyalásokon, azon az alapon, hogy korrektebb brexitet érdemelnek a britek, hiszen szeretetre méltóak.

A fotó forrása: Shutterstock