Az életkoruk nem világos, de a fotók arra utalnak, hogy tizenéves korban vannak - írta a BBC egy észak-koreai ünnepi hírben megjelent képet elemezve. Az észak-koreai állami média éppen arról számolt be, hogy árván maradt gyerekek önként mennek a bányákba, gyárakba és az ültetvényekre dolgozni.

A KCNA állami hírügynökség 700 ilyen gyerekről tud, akik állítólag azért vállalták ezt az életet, hogy „visszaadják legalább az egymilliomod részét annak a szeretetnek, amit a párt feléjük mutatott” az állami intézményekben. A kényszermunka nem ismeretlen a rezsim számára; korábban a BBC írt arról, hogy dél-koreai hadifoglyokat is szánbányákban dolgoztattak - évtizedeken keresztül.  

A gyermekek munkára kényszerítése nem újdonság Észak-Koreában, a mostani mozgósítás vélhetően az új Nagy Meneteléssel lehet összefüggésben - írta a hírhez az Index, felidézve, hogy az országot vezető Kim Dzsongun április elején elismerte: a nemzetközi szankcióktól sújtott országa gazdaságilag ismét a padlón van.

A Telex azt írja, hogy az utóbbi hetekben több beszámoló is készült arról, hogy „önkéntesek”, köztük egyetemisták és katonák jelentkeztek országszerte kétkezi munkákra, építkezésekre.