Az állami vagyonkezelésben a jelenleginél nagyobb szerepet kap a Magyar Fejlesztési Bank, így számos állami cég felügyelete a száz százalékban állami tulajdonban levő bankhoz kerül.
A MFB jegyzett tőkéjét emellett a törvény a jelenlegi hatvanmilliárd forintról százmilliárdra emelné - derül ki a vagyontörvény tervezett módosításából. Ez értelemszerűen az idei költségvetési kiadásokat növelné, vagyise egy olyan csontváz, amit már a leendő kormány csempész be a büdzsébe.

Az indoklás szerint a tőkeemelés révén a fejlesztési bank részben függetleníteni tudja magát a beszűkülő hitelpiactól és növelni tudja aktivitását. A javaslat szerint a bank a tevékenységét kiterjesztené a turisztika, az agrárium és vidékfejlesztés területére.

A vagyontörvény módosítója szerint összevonnák az APEH-et és a VPOP-t, illetve megszüntetnék a vagyongazdálkodási tanácsot. További részleteket erről itt olvashat.

Az MFB feladatait kibővítik, a bank a piaci elégtelenségek miatt a gazdálkodó szervezetek és az önkormányzatok éven túli forgóeszköz-hiteleire és kölcsöneire bankgaranciát, illetve kezességet vállalhat.

Erre a kezességvállalásra hamarosan szükségük lehet az önkormányzatoknak, hiszen számos település a korábban kibocsátott devizakötvények miatt komoly gondba kerülhet.

Amint arról beszámoltunk, az önkormányzati rendszer meghatározó részét az elmúlt években felelőtlenül kibocsátott devizakötvények miatt az év végére elérheti a csődhullám. Az utolsó negyedévben lejár az önkormányzatok által 2006-2008 közötti kötvények türelmi ideje, így már az idén még csak 30 milliárd jövőre viszont már 50-60 milliárd forintnyi adósságszolgálat terheli a kötvényeket kibocsátó mintegy 300 önkormányzatot.