Az idei évben nehéz körülmények között dolgoztak az önkormányzati képviselők és a települések vezetői. Komoly megszorításokkal és elvonásokkal sújtották a városi intézményeket, szervezeteket, és hatalmas bevételkiesések érik folyamatosan az önkormányzatok költségvetését - írja az Index.

A kedvezőtlen körülmények ellenére a veszélyhelyzet kihirdetése előtt a közgyűlések többhavi jutalmat szavaztak meg a városok vezetőinek. A veszélyhelyzet kihirdetését követően sem jelentett ez akadályt. Jogilag ugyanis lehetőségük van rá, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt olyan kérdésekben is döntsenek egyénileg, amelyekben egyébként csak a közgyűlés határozhat. Ez biztosítja, hogy testületi határozat nélkül is egy kis fizetésemelést biztosítsanak akár maguknak, akár másoknak.

A cikk szerint számos településen, többek között Balatonalmádiban, Gyálon, Bábolnán is több 100 ezer forintos vagy milliós jutalmat adtak maguknak a vezetők.

Egy, a lapnak ny egyik önkormányzati képviselő azt mondta, az önkormányzati rendszerben a "karácsonyi pénz" megszokott dolog, szerinte a polgármester pedig nem fog jobban vagy rosszabbul dolgozni a jutalom függvényében.