A piacon ma aktuális, akár 70 forint kilowattóránkénti (ft/kWh) ár helyett csupán 30-36 forintért kaphatják majd meg a magyar önkormányzatok a jövőre érvényes áramszerződésükben az ajánlatot, mivel egy jogi kiskapun át a teljes magyar önkormányzati szféra bemenekülhet a rezsicsökkentéssel védett egyetemes szolgáltatás körébe - írta meg a Portfolió az Átlátszó eredeti anyagát kiegészítve.

Az idei év igen durva áremelkedések tükrében érthető- írta a portál, hogy megfelelő költségvetési fedezet hiányában nem fogadhatják el az önkormányzatok az eddigi ajánlatokat. Azonban mint arra Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének (MEKSZ) elnöke felhívta a figyelmet: van arra jogszabályi lehetőség, hogy az egyetemes szolgáltatásra ne csak a lakosság, hanem a nem-lakossági kör egy része is jogosult legyen.

A külön jogszabály szerinti utóbbiba tartozhatnak a költségvetési szervek és közfeladatot ellátó intézmények, a helyi önkormányzatok és közfeladatot ellátó költségvetési intézmények, az egyházi jogi személy az általa ellátott közfeladathoz kapcsolódóan, valamint a közfeladatot ellátó alapítványi fenntartású intézmények is.

Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok dönthetnek úgy, hogy visszatérnek az egyetemes szolgáltatási ernyő alá, és a villanyszámlájukat eztán a rezsicsökkentésre vonatkozó áron fizessék meg. Korábban ez azért nem került elő, mert a piaci árak az egyetemesnél alacsonyabb szinten tartózkodtak, így az önkormányzatok azzal jutottak olcsóbban áramhoz - most, hogy fordult a helyzet, vissza lehet menekülni a védernyő alá. Ezt teszi a cikk szerint Békéscsaba, Kaposvár és Berettyóújfalu - és számos más település is.

Felsmann azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy bár igen jelentős visszaáramlásra lehet számítani, de ez az eddig évi 12 TWh fogyasztási volument jócskán meg fogja növelni. Ennek pedig forrás oldalon meg kell teremteni a fedezetét. Vagyis azt, hogy az áramtermelő kapacitások, amelyek a piacon jelenleg 60-70 forintos egységáron képesek rentábilis működésre, adott esetben mindezt 30 forint körüli kWh áron is átadhassák.