Nem véletlen, hogy egyre több szélhámos szereplője van az online gazdasági piacnak. Annak ellenére, hogy a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint ez a szektor is rosszabbul teljesít, mint egy évvel korábban, még így is a kiskereskedelmi árbevételek emelkedésének egyik motorja volt. 2018 óta folyamatosan növekszik ez a piac, 2021 év végén produkálta a legnagyobb árbevételt.

A legújabb trend: futárszolgálatok nevében verik át a vásárlókat

Már az internetes fórumok és a közösségi oldalak csoportjai is a legújabb módszer elszenvedőinek panaszaitól hangos. A csalók módszere az, hogy vevőként jelentkeznek egy interneten található apróhirdetésre, majd egy népszerű csomagküldő szolgáltatás igénybevételével kérik a megvásárolni kívánt termék átvételét.

Üzenetben küldenek egy hamis linket, ahol az átverés szerint intézhetik a fizetést és a csomagfeladást.

Amikor az eladó a linket megnyitja, a "vevő adatait", illetve egy "Fizetés elfogadása" vagy "Pénzeszköz átvétele" feliratú gombot lát, amelyre kattintva megjelenik a bankok listája, amiből kiválaszthatja a saját bankját, majd annak internetbanki bejelentkező oldalára megtévesztésig hasonlító oldalra jut.

Aki itt sem fog gyanút, az már biztosan károsulttá válik. Ezen a hamis honlapon a felhasználónév, jelszó, és akár sms-kód megadásával a csalók megszerzik azokat az adatokat, amelyekkel azután már jogosulatlan tranzakciókat kezdeményezhetnek az átvert vásárlók folyószámláiról.

Hiába a számtalan figyelmeztetés, évről-évre nő az átverések szám

A csalók tevékenysége a fizetés körüli csalásoktól, a hamisított termékek árusításán át egészen az orgazdaságig terjedhet. Az internetes csalások legjellemzőbb elkövetési módja, hogy nem létező árut próbálnak a vevőnek eladni, majd eltűnnek a kapott, interneten átutalt előleggel, vagy akár a teljes összeggel együtt – számolt be az eddigi tapasztalatokról a rendőrség.

A police.hu honlapon olvasható összefoglaló szerint gyakran gyanútlan internetes vásárlókat csapnak be azzal, hogy nem a megrendelt áru, vagy nem olyan minőségű áru érkezik meg, mint amit megvásárolni szerettek volna. Azonban olyan esetek is előfordulnak, amikor egyáltalán nem érkezik meg a kívánt termék.

Volt olyan eset, hogy egy banai lakos játékot rendelt egy internetes oldalon közel 50 ezer forint értékben. A vételárat elutalta, de a vásárolt termék nem érkezett meg.

Hasonlóan járt egy lábatlani személy is, aki egy termékért több mint 251 ezer forintot utalt, de az eladó a gépet hónapokkal később sem küldte meg és elérhetetlenné vált.

Egy bajnai lakos közel 400 ezer forintot utalt el interneten vásárlás miatt, de a terméket ő sem kapta meg.

A törvényesen működő webáruházak hitelét is rontják a szélhámosok

Számos olyan internetes oldal található a világhálón, amelyek fő tevékenysége alapján értékesítéssel foglakozik, ám rögtön a nyitólapján a legfőbb visszaélésekre hívja fel a figyelmet.

A legfontosabb intelem az óvatosság és a biztonsági előírások betartása:

  • A feltűnően nagy árengedmény mindig gyanús.
  • Győződjünk meg róla, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a Biztonságos kifejezés. Ugyanakkor, ha ez megvan, még akkor sem vagyunk feltétlenül biztonságban.
  • Nézzünk utána az oldal értékelésének: a közösségi oldalakon érdemes rákeresni a webáruházra, a lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel.
  • Gyanús, ha a fizetési feltételek között csupán előre fizetési lehetőséget biztosít egy webáruház,
  • Érdemes leellenőrizni a webáruházat a scamadviser.com oldalon, ahol elég csak beírni a weboldal címét, és kiderül, hogy megbízható portálról van-e szó, vagy érkezett-e már panasz.
  • Nagy értékű megrendelést ne adjunk le olyan oldalon, amivel nincs tapasztalatunk. Egy számunkra új webáruházból kis összegért rendeljünk először.

A rendőrségi tájékoztatóban is olvasható, hogy a különböző online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, egy esetleges károkozás esetén ők nem kötelezhetők a felmerülő kár megtérítésére.

Az esetek folyamatos növekedését mutatja az is, hogy immár önálló csoportja van a legnagyobb közösségi oldalon az online vásárlás közben megkárosítottaknak.