Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Masszívan jelzi az inflációt a hazai bankkártya-forgalom – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A Magyar Nemzeti Bank most megjelent legfrissebb bankkártya-statisztikái szerint

az elmúlt év utolsó negyedévében 385 millió esetben került sor bankkártyás fizetésre hazai kereskedőknél, ami 17 százalékos bővülést jelent 2021 hasonló időszakával összevetve.

Inflációs csúcs a kártyás költésekben

A bankkártyás vásárlások értéke ennél is komolyabb csúcsot döntött: az év utolsó negyedévében 3584 milliárd forint értékben fizettek bankkártyájukkal a magyar polgárok, ami azt jelenti hogy naponta közel 39 milliárd forint értékű termék, illetve szolgáltatás beszerzéséhez használták a korszerű elektronikus fizetési megoldást.

vásárlások értéke közel kétszer olyan gyorsan (32 százalékkal) tudott emelkedni, mint a tranzakciók száma, ami nem is az elektronikus fizetés térnyerését, hanem inkább az infláció jelenlétét mutatja.

Ritkábban kerül elő a pénztárca, egyre népszerűbb ez a fizetési megoldás

Egyre népszerűbb fizetési mód az okostelefonos megoldás. Óriási emelkedést mértek a mobilfizetéseknél tavaly, az előző évi tranzakciók többszörösét jelentették. Bővebben>>>

Ha az elektronikus fizetés térnyeréséről lenne szó, akkor az egy kártyás vásárlásra jutó átlagösszeg (a kosárérték) csökkenne, köszönhetően annak, hogy egyre többször, egyre kisebb fizetés esetén is a plasztikunkat használjuk.

Ehhez képest az elmúlt év utolsó negyedévében a hazai bankkártya történetben először 9000 forint fölé, 9306 forintra nőtt az átlagos bankkártyás tranzakciós érték, ami több mint 1000 forinttal, 12 százalékkal magasabb összeg, mint amennyit – 8281 forintot – egy átlagos kártyás fizetéskor a pénztáraknál hagytunk 2021 utolsó negyedévében.

Minden 5. forintot online fizetünk a kártyával

A hazai kereskedelmi forgalom masszív átalakulását is jól mutatják a bankkártya adatok. A legfrissebb statisztikák szerint már minden ötödik itthon bankkártyával elköltött forintot online hazai kereskedőnél fizetjük ki.

Az elmúlt év utolsó negyedévében az online vásárlások száma meghaladta a 45 milliót, ezek során 741 milliárd forintot fizettünk a webshopokban.

Egy évvel korábban, a 2021-es karácsonyi negyedévben az online bankkártyás tranzakciók száma még nem érte el 38 milliót, a vásárlások értéke pedig 50 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyi utolsó negyedévben.

Bemutatjuk a biztonságos online vásárlás trükkjeit

Az online vásárlás komoly veszélyeket hordoz. Valós tapasztalatokon alapuló tanácsok segítségével azonban problémamentesebb lehet a netes shopping élmény. Bővebben>>>

Az internetes kereskedelem felfutását jól mutatja az is, hogy miközben a kereskedőknél lévő bankkártya-elfogadó készülékek száma az elmúlt egy évben már lényegében nem bővült (0,6 százalékos volt a növekedés), addig az internetes bankkártyás fizetést kínáló hazai online kereskedők száma közel negyedével nőtt: ma már több mint 42 ezer hazai weboldalon tudunk bankkártyás fizetési tranzakciót indítani.