Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A belföldi turisztikai piacon minden korábbinál nagyobb, önpusztító árverseny kezdődött, amely a szakemberek szerint újabb csődhullámot indíthat el. A Danubius Hotels Group Nyrt. a közelmúltban hozta nyilvánosságra, hogy mindkét pécsi szállodájában kénytelen különböző átszervezésekkel csökkenteni a működési költségeket. A Pátria idén már csak szezonálisan − hét hónapig − üzemel, s ha nem tudják javítani hatékonyságát, jövőre át kell gondolni a helyzetét.

A hosszú és vendégszegény tél után a szezon egészét illetően pesszimisták a balatoni és a velencei-tavi szállásadók (is). Szinte mindenütt a belföldi forgalom stagnálásával, illetve csökkenésével számolnak. Az egyik lapunknak nyilatkozó balatonfüredi szálloda igazgatója szerint az előfoglalási adatokból arra lehet következtetni, hogy még a hosszú hétvégére érkező törzsvendégek is idén rövidebb időt kívánnak a szállodában tölteni. A gyenge forintot kihasználva most azon dolgoznak, hogy külföldről jöjjenek többen.

Sternócky Balázs, a siófoki Hotel Azúr értékesítési és marketingigazgatója elmondta: bár a január és a február nem sikerült rosszul, az első idei hosszú hétvége finoman szólva nem döntött foglalási rekordokat. Egyelőre abban bíznak, hogy az iskolaszünethez kapcsolódó húsvéti ünnepek idején javul a helyzet. Stagnál a konferenciaturizmus és a vidéki szállodák egyre jobban szenvednek az árversenytől is − tette hozzá Sternócky.

Nincs hurráhangulat a Velencei-tó partján sem. Behán István, a gárdonyi Vital Hotel Nautilus igazgatója szerint az előfoglalások alapján keserves évük lesz a vidéki szállásadóknak, közte a négycsillagos szállodáknak is. A szállodák 30-40, sőt nemritkán 50 százalékkal olcsóbban kínálja szolgáltatásait. Az árverseny miatt a közelmúltban több egyeztetést is kezdeményeztek, hogy ennek véget vessenek, de a különböző finanszírozási hátterű cégekkel nem tudtak egyezségre jutni. Behán úgy véli, szállodacsődök sorozata várható az elkövetkező időszakban.