Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az újraiparosítás stratégiájának meghatározó állami eszköze a nagyvállalati beruházási támogatás, amely már több mint 200 milliárd forintnyi fejlesztést generált. Ehhez pedig az állam eddig már mintegy 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtottak - írja a Világgazdaság.

A Nagyvállalati beruházási támogatás (NBT) elnevezésű program fő célja az újraiparosítás, az iparfejlesztés, úgy, hogy a tőkehiányos hazai nagyvállalatokat segítik. Ha a támogatással a nagyvállalati méretkategóriát elérő kis- és középvállalkozások  számottevő mértékben járulnak hozzá a magyar gazdaság, főként a feldolgozó- (TEÁOR 10-33) és az építőipar (TEÁOR 41-43) növekedéséhez és modernizációjához.

Az eddig NBT-t kapók között van többek között a Gallus csoporthoz tartozó Taravis Kft., mely 1,2 milliárd forintból épített fel egy csirkefeldolgozó üzemet 290 milliós állami segítségből, a Wamsler SE 3,6 milliárd forintos, robotizált üzemcsarnokának pedig a felét fedezte az állami ráfordítás.

De kapott már pénzt 2018-ban az akkor szétosztott összesen 30,62 milliárd forintból a Sole-Mizo Zrt. 3,18 milliárd forintért fejleszthetett Szegeden, 1,46 milliárdot Bécsbokodon, 444 milliót pedig Csornán, a Szamos Marcipán Kft.-nek 207 millió forint jutott a karcagi, 117 millió a pilisvörösvári és 6 millió a fertőszentmiklósi fejlesztéséhez.