Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent határozatok közül az első a két egybefüggő operaházi beruházás költségét csökkentette 1 milliárd 931 millió forinttal. Az így felszabadult pénz az egyéb művészeti intézményekhez került.

A Napi.hu figyelemmel kísérte a Oparaház felújítását, valamint a vele összekapcsolt Eiffel Műhelyház (a volt Északi Járműjavító) beruházást. Az első hír 2016 augusztusi volt, és arról szólt, hogy két év alatt mintegy 23 milliárd forintból valósulhat meg a Magyar Állami Operaház felújítása.

Újabb hétmilliárd forintot ad a kormány az operaház felújítására. Ezzel együtt már 28 milliárd forintnál tart a cech és az átadás négy hónappal csúszik - állt a 2018 júniusi cikkben. Az év szeptemberében arról írtunk, hogy idestova egy éve folyik a budapesti Opera felújítása, de egyre kevésbé hihető, hogy 2021 szeptemberében már a megújult épületben kezdődik az évad. A munkálatok ugyanis még csak a bontásnál tartanak. Arról nem is beszélve, hogy a kezdeti 14 milliárdos költség - amelyet júniusban fejelt meg a kormány újabb 7 milliárddal - tarthatatlan. A végszámla így könnyen elérheti a 40-50 milliárdot.

Idén márciusban a kormány az Eiffel Műhelyház és Próbacentrum beruházásra, valamint a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének beruházására újabb 4 milliárd 565 millió forint támogatást hagyott jóvá.

A mostani másik kormányhatározat a gazdaságvédelmi programokból csoportosított át 5 milliárd 451 millió forintot az egyházi közfeladatellátási és közösségi célú beruházások támogatására, amely az egyházi óvoda fejlesztéseket szolgálja.