Tiszaújvárosban egy építkezésen kialakult egy gócpont, ahol 1700 vizsgálatból 242 pozitív lett, valamint 173 főt minősítettek szoros kontaktnak - mondta az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília tiszitfőorvos.

Müller elmondása szerint jelenleg felfutás, közösségi terjedés van mindenhol Európában, bárki bárkit megfertőzhet, de ezzel együtt is vannak gócpontok. Így történt, ez az építkezésen. Nagy kihívás ezt menedzselni, mindenki végzi a dolgát, nagyon fontos az izoláció - mondta Müller.

Az ottani szálláshelyeken elkülönítették a pozitív személyeket, a kontaktszemélyeket és a negatív mintát adókat is. Fontos megakadályozni a keveredést, ez az izoláció szükséges, hogy a fertőzés ne juthasson be városba.

A gócpontban súlyos megbetegedések nincsenek, csak egy főt vittek kórházba, de felkészültek arra az eshetőségre is, ha súlyosbodnak a tünetek. Megemelték a kapacitásokat, van a kórháznak is saját intézkedési terve.

Az iskolai fertőződésekről Müller elmondta, a helyi egészségügyi hatóságok döntik el, hogy ki minősül szoros kontaktnak. Ebben szerepet játszhat, hogy a diák el volt-e a társaitól különítve az órákon, illetve, hogy mennyi időt töltöttek együtt egy légtérben - ezt a járványügyi szakemberek döntik el.

Müller a WHO ajánlásának megfelelően nem ajánlja a gumikesztyű használatát a tömegközlekedésen. Sokkal fontosabb fertőtleníteni a járműveket, az utasoknak pedig minél gyakrabban célszerű kezet mostani vagy kézfertőtlenítőt használni.

Új adatszolgáltatás

A friss számok értelmében 1176 fővel emelkedett a pozitív megbetegedettek száma, az aktív fertőzöttek száma 25 107 fő, az összes fertőzött 35 222 fő. Eddig 913 halottnál mutatták ki a koronavírust, az elmúlt 24 órában elhunyt 15 főnél is többféle meglévő betegséget, tüdőbaj, daganatokat, cukorbetegséget, vagy ezek kombinációját mutatták ki.

Budapesti a fertőzöttek 34, az elhunytak 47 és a gyógyultak 34 százaléka. A törzs 9202 gyógyult személyt tart nyilván.

Dinamikus adatszolgáltatásra álltak át

Az esetszámok növekedésével a törzs átállt egy új dinamikus adatszolgáltatásra. A felfutással nagyon fontos a friss információ, a vezénylések, védőeszköz, kórházkijelölés, igazgatós feladatok elvégzése miatt - mondta Müller.

Jelenleg 993 főt ápolnak kórházban, 82-en lélegeztetőgépen vannak. Folyamatosan emelkedik a kórházban ápoltak száma, és megállapítható, hogy ha valaki középsúlyos állapotban kerül kórházba, akkor nagyon gyorsan súlyosbodhat az állapota és lélegeztetésre szorulhat.

Müller ismét felszólított mindenkit, hogy akinek tünete van, jelentkezzen minél előbb tesztelésre a háziorvosánál.

Nem megy a maszkviselés

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, egy nap alatt 33 esetben intézkedtek a rendőrök, 6 alkalommal tömegközlekedési eszközön, 27 alkalommal a boltban, zárt helyen szegte meg valaki a maszkviselési előírásokat. A rendőrök 21 alkalommal figyelmeztettek, 2 alkalommal bírság, 10 esetben feljelentés volt.

Eddig 979 esetben volt eddig intézkedés a járványügyi szabályok megsértése miatt.

Az új, szórakozóhelyek zárvatartási szabályainak megséretéséért 11 esetben volt feljelentés.

Jelenleg több mint 22 ezren vannak elkülönítve, több mint ezren használják a mobilalkalmazást.