Immár lehet regisztrálni a 16-18 éves korosztályba tartozó oltakozni vágyóknak is az erre létrehozott kormányzati honlapon – mondta az operatív törzs napi tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Erre a 200 ezres korosztályból a 84 ezer regisztráltnak van lehetősége szerda éjfélig. Maga az oltási kampány csütörtökön kezdődik, és keddig tart a Pfizer által gyártott oltóanyaggal.

Müller elmondása szerint ha valaki iskolaidőben foggal időpontot, az igazolt hiányzásnak minősül.

Kérte, hogy mindenki felkészülten menjen oltani, töltsék le előre a szükséges nyilatkozatot, és a szülői hozzájárulást is, legyen nála személyi igazolvány és a TAJ kártya.

Mostanra 44 százalékos a beoltottság. Lassabban haladt a folyamat az elmúlt héten, de most új lendületet kap az oltás, Müller ezúttal is arra kért mindenkit, jelentkezzen. A Jansen vakcina is biztonságos, ezért az oltóbuszokon kívül a háziorvosok is olthatnak 19 ezer adaggal 1900 praxisban a szerrel, amiből elég egyetlen dózis a védettség eléréséhez.

Kérdésre Müller elmondta, aki korábban adná be az AstraZeneca második oltását, annak jeleznie kell az eredeti oltóhelyen. Ezt jelezni kell, mivel 10 adag van egy ampullában, ezért ott kell összeszervezniük, hogy anyagvesztés nélkül be tudják neki adni a korábbi időponton.

Kedvező fejlemény a járvány lefutásában, hogy mostanra már háromszor annyi gyógyult magyar van, mint aktív beteg.

Illegális bulikra csapott le a rendőrség

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta a hétvégén maszkhordási szabályok megszegése miatt  1496 személlyel szemben intézkedtek, 1449-en közterületen, 28 személy tömegközlekedésen, 19 boltokban szegett szabályt, ezzel 67 ezernél is többször intézkedtek a rendőrök.

A kocsmák, egyéb szórakozóhelyek kötelező zárvatartásnak elmulasztása miatt 1263 intézkedés volt, 363 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt a hétvégén.

Péntek hajnalban csendháborítás volt egy belvárosi alagsorban, ott 17 külföldi állampolgár bulizott.

Szombat hajnalban egy születésnapi bulira mentek a rendőrök is, vasárnap egy airbnb-s lakásban 31 fő-nél intézkedtek, míg megint egy másik helyen 76 ember, többségében külföldiekkel szemben léptek fel a rendőrök.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója köszönetet nyilvánított a mentősöknek az eddigi munkájukért. A csúcsponton 1500 covidos embernek segítettek a mentősök, 1,2 millió mintát végeztek önkéntesek segítségével.

Közben elvégezték az alapfeladatokat is, a többletterhelés ellenére a kiérkezési idő nem változott. Mindössze 2,5 százalékos volt a mentős fertőzöttség a legrosszabb időben is, mert mindig volt védőfelszerelés – mondta Csató.