Ma újabb 199 ezer adag Pfizer vakcinát ajánl ki az állam, amire már egyszerűbben tudnak az érdeklődök jelentkezni - mondta az operatív törzs napi tájékoztatóján György István, oltóprogramért felelős államtitkár.

Ez azt jelenti, hogy a regisztráltaknak már nem kell sms-re várniuk, az eeszt.gov.hu felületen ugyanúgy jelentkezhetnek a Pfizer termékekére min a korábbiakban a többi oltóanyagra.

Vannak kifutó szériák is, például a Szputnyikból már csak pár ezer adag maradt, így akik ezzel akarnak oltakozni, érdemes sietniük.

A Sinopharm oltásra jelenleg május 25-éig lehet jelentkezni az oltópontokon.Az államtitkár kiemelten biztatott mindenkit a nagy mennyiségben elérhető kínai oltóanyag felvételére, hozzátéve, hogy a tervezett magyar gyártású vakcina alapjául is ez a termék szolgál.

Tovább folytatódik a háziorvosi oltások beadása itt, ott Sinopharm, Modern és Janssen vakcinákkal oltanak.

György elmondása szerint a kormány ma tárgyalja, hogy 5 millió beoltott mellett melyik korlátozásokat lehet feloldani. Jelenleg 5,1 millió a regisztráltak száma, 85 százalékuk már meg is kapta az oltást.

A 16-18 éves korosztálynak a korábbihoz hasonló akció nem lesz, de most már ők is foglalhatnak időpontot a felnőttekkel együtt.

Elindult a külföldiek, illetve a külföldön élő magyarok regisztrációja. Az ő oltásuk még nem kezdődött kell, a szükséges információkat a regisztrációt követően kapják meg.

György egyben felszólított, hogy senki ne menjen regisztráció és időpont nélkül az oltóhelyekre.

Müller Cecília tiszti főorvos ismételten az oltás felvételére kérte a lakosságot, különösen amiatt, hogy fenntartható legyen a most látott kedvező tendencia a járványadatok alakulásában.

A statisztikák szerint a leginkább az aktív korúak közül kerültek ki, azon belül is Pest Megyében.

Eddig 600 ezren éltek az online időpontfoglalás lehetőségével, amit a törzs sikerként értékel. György és Müller is elmondta, hogy most már bőséggel rendelkezésre áll a kellő mennyiségű vakcina, már csak azon múlik, hogy hányan élnek az oltakozás lehetőségével.

Szerdára virradóra 633 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 799 588 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 52 beteg, így az elhunytak száma 29 329 főre emelkedett.