Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ma újabb 199 ezer adag Pfizer vakcinát ajánl ki az állam, amire már egyszerűbben tudnak az érdeklődök jelentkezni - mondta az operatív törzs napi tájékoztatóján György István, oltóprogramért felelős államtitkár.

Ez azt jelenti, hogy a regisztráltaknak már nem kell sms-re várniuk, az eeszt.gov.hu felületen ugyanúgy jelentkezhetnek a Pfizer termékekére min a korábbiakban a többi oltóanyagra.

Vannak kifutó szériák is, például a Szputnyikból már csak pár ezer adag maradt, így akik ezzel akarnak oltakozni, érdemes sietniük.

A Sinopharm oltásra jelenleg május 25-éig lehet jelentkezni az oltópontokon.Az államtitkár kiemelten biztatott mindenkit a nagy mennyiségben elérhető kínai oltóanyag felvételére, hozzátéve, hogy a tervezett magyar gyártású vakcina alapjául is ez a termék szolgál.

Tovább folytatódik a háziorvosi oltások beadása itt, ott Sinopharm, Modern és Janssen vakcinákkal oltanak.

György elmondása szerint a kormány ma tárgyalja, hogy 5 millió beoltott mellett melyik korlátozásokat lehet feloldani. Jelenleg 5,1 millió a regisztráltak száma, 85 százalékuk már meg is kapta az oltást.

A 16-18 éves korosztálynak a korábbihoz hasonló akció nem lesz, de most már ők is foglalhatnak időpontot a felnőttekkel együtt.

Elindult a külföldiek, illetve a külföldön élő magyarok regisztrációja. Az ő oltásuk még nem kezdődött kell, a szükséges információkat a regisztrációt követően kapják meg.

György egyben felszólított, hogy senki ne menjen regisztráció és időpont nélkül az oltóhelyekre.

Müller Cecília tiszti főorvos ismételten az oltás felvételére kérte a lakosságot, különösen amiatt, hogy fenntartható legyen a most látott kedvező tendencia a járványadatok alakulásában.

A statisztikák szerint a leginkább az aktív korúak közül kerültek ki, azon belül is Pest Megyében.

Eddig 600 ezren éltek az online időpontfoglalás lehetőségével, amit a törzs sikerként értékel. György és Müller is elmondta, hogy most már bőséggel rendelkezésre áll a kellő mennyiségű vakcina, már csak azon múlik, hogy hányan élnek az oltakozás lehetőségével.

Szerdára virradóra 633 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 799 588 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 52 beteg, így az elhunytak száma 29 329 főre emelkedett.