„2011-ben volt utoljára, hogy három egymást követő hónapban 3 ezer feletti cégalapítást regisztráltunk, és úgy tűnik, a trend tartós lehet” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.

Áprilisban 3222 cégalapítást tettek közzé, ami több szempontból is igen érdekesnek számít. 2020 áprilisában a Covid első hulláma okozta sokkhatás sokéves mélypontra lökte a cégalapítási kedvet. Az alacsony bázisnak és a magas aktuális értékeknek köszönhetően a 2021 áprilisi cégbejegyzési érték több mint 123 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

Ilyen nagyságrendű kilengés nem volt tapasztalható az elmúlt években, és korábban is jellemzően csak jogszabályváltozások, vagy egyéb technikai hatások miatt volt hasonló – áll a cég közlésében.

Másik érdekessége a mostani adatsornak, hogy egyértelműen látszik az, hogy nem ideiglenes cégalapítási kilengésről van szó. Az elmúlt három hónap cégalapítási átlaga 30 százalékkal haladja meg a rendkívül magas bázisnak számító 2019-es és 2020-as értéket is. Mivel a cégtörlések száma továbbra is igen alacsony értéket mutat, az országban működő társas vállalkozások száma tovább növekedett. Jelenleg 523 ezer társas vállalkozás működik Magyarországon.

Mindezek mellett az egyéni vállalkozók száma még a társas vállalkozásoknál is jobban növekszik. Április hónapban 6575 új egyéni vállalkozást jegyeztek be, azaz az egyéni vállalkozók számának növekedése alig lassul az év elejétől szigorodó KATA szabályozás ellenére. Jelenleg mintegy 572 ezer egyéni vállalkozó működik az országban, így tovább nyílik az olló az egyéni és társas vállalkozások száma között, annak ellenére, hogy a társas vállalkozások száma is gyorsan növekszik.

Kisebb a lemorzsolódás

A magas cégalapítási értékek mellett a cégtörlések száma tovább esett, áprilisban mindössze 1360 cégtörlést tettek közzé, ami az elmúlt 12 év legalacsonyabb cégtörlési értéke. A megszűnések száma továbbra is a kényszertörlések szüneteltetése miatt alacsony. Vélhetően a kényszertörlések újraindításával fokozatosan feldolgozzák a hátralékokat, és komolyabb cégtörlési hullám is megjelenik a statisztikákban majd. A megszüntetéshez vezető eljárások között a végelszámolások dominálnak, de a felszámolások számának növekedése némi aggodalomra ad okot.

Áprilisban 648 felszámolási eljárást közöltek, ami több mint 3 éves rekordnak számít. Ráadásul a felszámolások száma 4 hónapja folyamatosan és erőteljesen növekszik. Ez már utalhat arra, hogy a tőkéjükből kifogyott vállalkozások ellen elfogyott a türelem egyes hitelezők részéről, és a járvány vége fele közeledve többen törekednek soraik rendezésére, kintlévőségeik behajtására.

A magas felszámolási érték ugyanakkor még lehet technikai hatás is.