Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali háromról két órára állították át. Vagyis vissza kellett állítani az órákat, így egy órával később sötétedik majd mostantól. Legközelebb március végén kell majd a nyári időszámításra visszaállítani.

Hacsak időközben az Európai Bizottság kezdeményezésére el nem törlik az óraátállítási gyakorlatot: az országok mintegy 60 százaléka nem állítgat, és több mint hetven ország fontolgatja a teljes megszüntetését, ebben a vitában nem jut dűlőre ötödik éve az Európai Unió.

Az államszövetségben évek óta nem tudnak érvényt szerezni annak, hogy megszűnjön ez az eljárás. A tagállamokra vár a döntés: a nyáriban, vagy az eredeti, úgymond természetesnek tartott téli verzióban maradjunk. Nagyon sokan - közöttük mi magyarok is - a nyári időszámítást preferálják, számítva arra, hogy a korai sötétedést megelőző  nappali világosság tovább tarthat. A téli verzió hívei pedig a kora reggeli sötétség meghosszabbodása miatt berzenkednek.

A kronobiológia és az alvástudomány a hosszú évmilliókon keresztül kialakult, és a cirkadián ritmusunknak leginkább megfelelő téli változatot preferálják – írta korábban a Magyar Alvás Szövetség.

Változik a közlekedés is az óravisszaállítással

A belföldi forgalomban egyes vonatok a nyári időszámítás szerint, néhány vonat pedig már a téli időszámítás szerint közlekedik, ennek megfelelően indulásnál megvárják az óraigazítást.

Az érintett vonalak között van a Budapest-Esztergom, a Szeged-Hódmezővásárhely és a Debrecen-Nagykereki szakasz.

Több nemzetközi vonatot külföldi vasútvonalon ér az óraállítás, ilyen egyebek mellett a Corona InterCity (Brassó), az Ister InterCity (Bukarest) és a Kálmán Imre EuroCity (München).

Hajnalban a legtöbb budapesti éjszakai buszjárat, melyek óránként, félóránként vagy még sűrűbben közlekednek, 2 és 3 óra között a téli és a nyári időszámítás szerint is járnak.

A 907A, 909A, 914A, 931A, 973A buszjáratok csak a nyári időszámítás szerint indulnak el 2 és 3 óra között.

Néhány vonalon - jellemzően a ritkábban közlekedő járatoknál - egy-két indulás időpontja a fentiektől eltérően változik - hívták fel a figyelmet.

Aki ezen járatok (918-as, 922B, 937-es, 938-as, 940-es, 943-as, 948-as, 956-os, 964-es, 972-es, 980-as, 990-es, 992-es, 994-es, 996-os, 996A, 998-as, 999-es) valamelyikével utazik, a BKK oldalán tudja ellenőrizni a változásokat.