Óraátállítás. Kevés olyan ember van, akinek nincs markáns véleménye róla: egyesek szerint teljesen felesleges, mások szerint nemcsak a megtakarítunk vele, de az sem baj, hogy reggel világosban lehet elindulni a munkahelyre.

No, de először nézzük a száraz tényeket: az Európában egységesen elfogadott óraátállítási rendszerben a helyi idő március végétől október végéig egy órával előbbre áll az időzóna idejéhez képest, október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig pedig a normál, vagyis a téli időszámítás érvényes. Ennek köszönhetően a szokásos, reggel 7 és este 10 óra közötti ébrenléti idő jobban egybeesik a természetes világosság idejével, így kevesebbet kell világítani.

A Mavir becslése szerint évente országosan egy közepes méretű város éves fogyasztása spórolható meg az óraátállítással, így az 1980-as bevezetése óta elért megtakarítás így körülbelül 4 ezer gigawattórára tehető. A március 26-i óraállítást követő 6 napon például az előző hét azonos időszakához viszonyítva - főképp az esti órák kevesebb fogyasztása miatt - a 9 gigawattórát is meghaladta a csökkenés. Azonos körülmények esetén naponta 1-2 százalékos lehet a megtakarítás, amely jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben, valamint a szolgáltatóknál és a középületek díszkivilágításánál jelentkezik.

Olvasóinkat azonban mindez nemigen érdekli, legalábbis ezt látszanak alátámasztani a múlt héten Facebookra feltett kérdésünkre érkezett válaszok. Eszerint ugyanis 80,5 százalék nem támogatja az évi két óraátállítást, mindössze 19,5 százalék volt ellenkező véleményen.

A kérdéshez számos komment is érkezett, köztük több humoros hangvételű is. A legnépszerűbb, azaz a legtöbb lájkot Erzsébet kapta, aki szerint "Vissza kell állítani, és marad a téli időszámítás. Punktum! A Nap járását nem lehet becsapni." Antónia a földrajz irányából közelítette a dolgokat: "Földrajz: Télen hamarabb sötétedik mint nyáron.. Mivel évszak változás van. Ide vagy oda az óraátállítás. Az Föld ugyan úgy forog tovább."

Sokan meg is magyarázták, hogy miért nem jó nekik az óraátállítás. Ilona azt írta például, hogy "Nekem problémát okoz, nem mindegy, hogy mikor adom be magamnak az inzulint, az étkezéseket is át kell alakítani. Felborulhat az emberi szerv "háztartása" is. :("

Katalinnak is problémák okoz az állítgatás: "teljesen mindegy, mindig szívás van,ugyanis hiába állítják vissza, akkor most hamarabb ébredek magamtól, mert megszokta a szervezet" Vele úgy tűnik teljesen egy húron pendül Ferenc is: "Semmi értelme! Az ember ugyanúgy felkel, a szervezete megszokta azt az időt amikor kel+ma már semmi előnye nincs energetikai szempontból, csak hátránya, de az rengeteg a szervezetre nézve!" Ide kapcsolódik Terézia kommentje is: "Fogalmam sincs, merre fogjuk tekerni, de engem baromira megvisel."

Fani pedig nem hisz a Mavirnak: "Még mindig terjesztik a hülyeséget (megtakarítás ) pedig ennek semmi alapja nincs ." Réka egyből egyetértett vele, míg András mindössze annyit írt, hogy "van". Fani azonban nem maradt rest a válasszal: "Akkor magyarázd meg nekem , hogy Nagylakon mennyivel több áramot használnak, mint a határ túl oldalán levő településen amit ugyancsak Nagylaknak neveznek, csakhogy egy órával előbb vannak, de a nap ugyanakkor kel föl? Vagy a magyar határőrök mennyivel fogyasztanak több áramot mint a határ túloldalán dolgozó társaik?"

Többen a praktikus oldalát fogták meg a kérdésnek: "Télire áttérés jó, nyárira nagyon nem", vagy "Majd tavasszal kérdezzétek, most pont kapunk egy órát, legalább többet alszok egy órával." Sándor pedig azt írta, hogy "ha a nyári, +1 órás maradna meg, akkor ne állítsunk!"

És akkor íme, néhány humoros, van annak szánt hozzászólás:

  • Szerintem csak el kellene már azt is rendelni, hogy a jobb vagy a bal lábunkat tegyük ki előbb az ágyból! Túl sok a szabadságunk.
  • Én bevezetném a negyedévenkénti állítást.
  • Aki órát akar át állítani, az menjen fel, azt állítsa át a napot először.
  • Ez is csak arra jó ,hogy érezzük,a hatalom azt tesz velünk amit akar,szerintem a páros és a páratlan napokon kellene változtatni.
  • Ne aggódjatok zsenikéim. Az okos telefonotok megoldja! :D
  • Most mi a francnak hisztizzek? Eggyel több sört ihatok majd
  • Ahányszor átállítják annyiszor fizet vissza Orbán egy stadiont! Lehet legörbülne a szája széle.
  • A nyári kell hogy maradjon, nem kell félni attól, hogy egyidö zónában lennénk Romániával és Ukrajnával