A miniszterelnök az EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy "ezzel az átalakítással mindenki jól jár, csak még idő kell ahhoz, hogy ezt mindenki világosan lássa".

"Jogi értelemben ott tartunk, hogy kell egy kormányrendeletet hozni, amelynek a megalkotását hetekkel ezelőtt megindítottuk, több körben tárgyalta a kormány, és valamikor a jövő héten a végleges formájában meg is alkotja" - közölte.

A rendelet tartalmát illetően Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy nincs lényeges különbség a diákok és a kormány szándékai között.

"Egy nagy átalakításnál mindenki részben türelmetlen, részben meg fél, hogy ne járjon rosszul. Itt aránylag könnyű helyzetünk van az egyetemistákkal, mert ők a mi gyerekeink" - mondta. Szerinte a kérdés viszonylag gyorsan és könnyen le fog zárulni, ám a párbeszéd "némi jóindulatot és kölcsönös megértést" érdemel. "Miről beszélünk? Hol van kormánydöntés?" - kérdezett vissza a miniszterelnök arra az újságírói felvetésre, hogy Pokorni Zoltán a minap azt mondta, "nem ildomos" ilyen keretszámcsökkentésről szóló, "durva" döntést hozni. "Mielőtt megtámadják a kormányt valamiért, engedjék meg, hogy elrontsuk azt a dolgot. (...) Amíg nincs döntés, addig nincs mi ellen tiltakozni" - fogalmazott Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy bízik-e Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárban, a miniszterelnök azt válaszolta: "minden kormánytagban bízom".