Az elmúlt öt évben egy végzetesen legyengült országot kellett felerősíteni, érthető, hogy az volt a legfontosabb, hogy legyen erős vezetése az országnak, így sikerült, és Magyarország ma már megáll a lábán - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

"Az erős vezetés persze ezután sem gyengülhet el, mert egy könyörtelen és sodró versenyben kell helyt állnunk, ahol gyors és határozott döntések is kellenek. De ma már nem az erő a legfontosabb, mostantól a kormányzás kulcsa a figyelem. Odafigyelés az emberekre, odafigyelés a mindennapi életre."

A cél tehát a teljes foglalkoztatottság, kevesebb adó, több támogatás a családoknak, nagyobb rend, de kevesebb szabály, kényelmesebb élet, büszkeség és kiállás önmagunkért - tette hozzá a kormányfő, majd aláhúzta: ez az új szakasz hangsúlyáthelyezést is jelent, most a hangsúlyt a minőségre, a polgári életminőség megteremtésére kell áthelyezni.

"Néhány évig még nem fogunk annyit keresni, mint a németek vagy a franciák, de elkezdhetjük végre berendezni az országot úgy, hogy abban egyre kényelmesebb, egyre jólesőbb érzéssel élhessen mindenki."

A korrupciós vádakra utalva Orbán Viktor egyértelművé tette: senki sem állhat a törvények fölött, és senki sem élhet vissza a hatalmával, ám a kormánypártok azt sem fogadhatják el, hogy sokan csak - a kommunista időszakból maradt - irigységből támadjanak a sikeres embereket, tehát a bizalom megtartásáért végére kell járniuk a vádaskodásoknak, és zéró toleranciát kell érvényesíteniük minden visszaéléssel és alaptalan rágalommal szemben egyaránt.

"A bizalom-megtartás munkájának is megvan a maga üteme, fortélya és módszere. Úszni kell, nem kapálódzni, de azt kitartóan. Ebben az ügyben, ami emberileg lehetséges, azt meg is fogjuk tenni. Azért vagyunk kormányon, hogy az embereket szolgáljuk. A mi kormányunknak továbbra is Magyarország lesz az első, ne szégyelljük kimondani: a valaha volt legjobb kormánya akarunk lenni minden magyar embernek."

A Jobbikra utalva a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy most a jobb szél pártja tűnik a vezető ellenzéki erőnek, így - mint mondta - világossá kell tenni, hogy a kormánypártok bármilyen kérdésben készek kritizálni az uniót, ám azt határozottan ellenzik, hogy bárki is az Unióból vagy a NATO-ból való kilépés felé terelje az országot.

"Igaz, olykor borzalmas ötletek, őrültséggel határos javaslatok jönnek felszínre az uniós bürokrácia gépezetéből, és az is igaz, hogy vérlázító igazságtalanságoknak sem vagyunk híján. De nekünk, magyaroknak ez a családunk, amit jobbítani érdekünk, elhagyni nem. Nem válunk."

Boross Péter egykori miniszterelnök azzal kezdte felszólalását, hogy az elmúlt 150 évben Magyarország akkor fejlődött, akkor volt tele reménnyel, ha a mai fogalmak szerint mérsékelt jobboldali kormányzás működött.

Matolcsy György, a jegybank elnöke úgy látta, hogy a Orbán-kormányok elmúlt öt éves válságkezelése sikeresebb volt minden az elmúlt évszázadban történt stabilizációs kísérletnél.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere úgy vélte, hogy az elmúlt években megnőtt az élet értéke Magyarországon. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója pedig azt emelte ki felszólalásában, hogy a 2010-es választást követően az Orbán-kormánynak teljesen új feltételek között kellett utat találnia és végrehajtania innovatív válságkezelését.