Az államtitkár szerint a határzár lehet, hogy drasztikus lépés és sokak számára nehézséget okoz, mégis fontos, hiszen az esetszámok főként a külföldi behurcolással emelkednek.

Érdekesség, hogy Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) matematikusa szerint viszont pont fordított a helyzet: a behurcolás aránya a betegség terjedésében a 10 százalékot sem éri el, Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa pedig a részben a gólyatáborokat, lagzikat, sporteseményeket teszi felelőssé az esetszámok emelkedéséért.

Orbán Balázs úgy véli, hogy az első hullámban az összefogás segített elkerülni a tömeges megbetegedéseket és azt, hogy "több ezer honfitársunk a járvány áldozatává váljon". Miután minimálisra csökkentettük a külföldi eredetű fertőzési veszélyt, az itthoni elővigyázatosságra kell koncentrálni - írja a lapban.

Orbán Balázs a következő állításokat teszi a cikkben:

  • Ő is karanténba került, ezalatt pedig megtapasztalhatta, hogy a népegészségügyi rendszer mennyire felkészült.
  • Továbbra is fontos, hogy figyeljük Müller Cecília országos tisztifőorvos iránymutatásaira.
  • Ha képesek fagyunk fenntartani az össztársadalmi fegyelmet, akkor elkerülhetők a további korlátozások.
  • Az oktatás elindulhatott, de ez csak akkor maradhat így, ha a szülők és a tanárok is felelősségteljesen viselkednek.
  • A magyar gazdaság működőképessége fenntartható, de csak akkor ha összefogunk.

A határzárral kapcsolatban nemrég a Pulzus Kutató is végzett egy felmérést lapunk megbízásából. Ebből az derült ki, hogy a szűk többség támogatja az intézkedést.