Orbán Viktor közölte, a magyar kormány igyekszik - bár a háttérben, de - folyamatosan követni az ukrajnai eseményeket, különösen a kárpátaljai magyarokra próbál figyelni. Az utóbbiak körében aggodalom ugyan van, de nyugtalanság nincs.

"Mindenkire figyelünk, minden eshetőségre fel vagyunk készülve" - mondta a miniszterelnök. Megjegyezte, hogy Magyarország minden csatornán keresztül együttérzését, segítőkészségét nyilvánította ki az Ukrajnában történtek miatt. Beszámolt arról is, hogy ülésezett a magyar operatív törzs, a nemzetbiztonsági kabinet, továbbá a visegrádi országok belügyminiszterei is forródróton tartják a kapcsolatot egymással, és találkozni is fognak a napokban.

Ukrajna után a miniszterelnök a múlt héten elhangzott országértékelő beszédéről beszélt - újfent. Orbán Viktor szerint szamárság azt firtatni, hogy miért javul a foglalkoztatás, vagyis arról beszélni, hogy ez a közmunkának és a külföldi munkavállalásnak köszönhető. Nem ez a lényeg, hanem, hogy többen dolgoznak, annyian, mint 1992-ben. Idehaza 4 millió ember dolgozik - ennek örülünk - , ám a hasonló népességű Csehországban 5 millió ez a szám. Bírálatok helyett ötleteket várunk az ellenzéktől, hogy miként érhetjük el az ötmilliós álomhatárt - fogalmazott a miniszterelnök.

Én úgy nőttem fel, hogy januárban mindig bejelentették, minek mennyivel nő az ára. Most eljutott oda Magyarország, hogy ezt megfordítottuk: nem nőttek az árak, januárban az infláció nulla százalék volt. Erről szól a rezsiharc - fogalmazott a miniszterelnök. Ez egy nehéz művelet és sajnálom, hogy ezt nem támogatja a teljes politikai közvélemény. Hogy nem lehet támogatni a rezsicsökkentést?  Én arra számítottam, hogy az ellenzéki pártok még ennél is nagyobb csökkentés miatt helyeznek nyomás alá - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök megismételte, hogy továbbra is az egy számjegyű jövedelemadó híve, határidőt azonban nem mondott, még azt sem erősítette meg, hogy ezt a következő ciklusban megvalósíthatónak látja-e. Az ezzel kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: "ne szorongasson ennyire".