Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A miniszterelnök szerint teljes megújulásra van szükség egy erős, stabilan növekvő gazdaság megteremtéséhez, tíz év alatt egymillió új munkahely megteremtéséhez és ahhoz, hogy minden magyarnak biztosítani tudják a hazájában való tisztes megélhetés lehetőségét. Orbán Viktor ezt hétfőn mondta a jövő évi költségvetési törvényjavaslat expozéjában, a parlamentben az MTI beszámolója szerint.

A kormányfő úgy fogalmazott, a magyarok készek a megújulásra és a változásra, tavaszi döntésükkel Európa legstabilabb politikai többségét, kormányát hozták létre. Ez versenyelőnyt jelent, s ezt be is kell váltani, "erre egy évünk van" - mondta.

Magyarországnak egy éve van arra, hogy kiszabaduljon az államadósság csapdájából - szögezte le Orbán Viktor. A kormányfő szerint a 2011. évi költségvetéssel a kormány megállítja az államadósság-növekedést, az új költségvetés az adósságcsapdából való szabadulás első lépése, egy átfogó gazdaságpolitika egyéves, jövő évre eső szakasza.

A kormány ezt a gazdaságpolitikát folytatja majd; a gazdasági növekedéssel emeli a nemzeti össztermék mértékét, a hiányt tartósan 3 százalék alatt tartja és szerkezeti reformokat indít be - emelte ki Orbán. Közölte: ma az államadósságunk meghaladja a 20 ezer milliárd forintot, minden magyar állampolgár fejenként 2 millió forintnyi terhet cipel a hátán. Hozzátette: 2010-ben 1.200 milliárd forintot meghaladó összeget kellett fordítani adósságkezelésre; adósságszolgálat és adósságtörlesztés nélkül a 2011-es költségvetés nem 3 százalékos hiányt, hanem 8 százalékos többletet mutatna.

Az előttünk álló egy évben dől el, milyen lesz a rá következő tíz esztendő - jelentette ki. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az előttünk álló egy évnek a megújulás évének kell lennie. Mindazt, ami gátolja a megújulást, meg kell változtatni, rossz szokásokhoz ugyanis nem szabad ragaszkodni, mert azok visszahúznak - hangsúlyozta.