Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Szerencsés ország vagyunk, mert Matolcsy György vezeti a jegybankot. Szerencsések vagyunk, mert Varga Mihály bemutatta, hogy képes kézben tartani az ország gazdaságpolitikáját. Szerencsések vagyunk, mert egy olyan belügyminiszterünk van, aki a közrendőrségből indult. Szerencsések vagyunk, mert egy ifjú titán vezeti a magyar külpolitikát. Míg Novák Katalin elhozhatja a demográfiai fordulatot" - kezdte beszédét Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évértékelőjén.

A kormányfő elmondta, hogy a választásokra fordulva nem változtatnak a költségvetésen. "Ez egy törvény, amit már elfogadtak" - szögezte le. majd hozzátette, hogy a hiány mindenképpen 3 százalék alatt lesz, de reméli, hogy inkább 2,4 százalékos szinten.

Létezik egy magyar modell

Létezik egy magyar modell - jelentette ki Orbán arról, hogy úgy látja, az elmúlt nyolc évben jelentősen megváltozott az ország gazdasági pályája. Szerinte talpra kellett állítani a gazdaságot és vissza kellett szerezni a munka becsületét, ki kellett harcolni az ország pénzügyi függetlenségét.

Kiemelte, hogy a multik és bankok 670 milliárd forintot fizettek be különadókban 2017-ben, miközben a kormány demográfiai intézkedésekre és családtámogatásra 730 milliárd forintot fizetett ki. Úgy látja ez alapján, hogy Magyarországon támogatni lehet a népesedési problémák kezelését és ezt meg is teszik.

Nem szabad beletörődnünk azokba az eszmefuttatásokba, hogy a modern társadalmakban nem lehet elvárni, hogy két gyereket vállaljanak a nők

- mondta el Orbán, aki szerint Magyarország képes erre a demográfiai fordulatra, amely biológiai fennmaradásunk záloga.

Ezen múlt a siker

A siker záloga a magyar miniszterelnök szerint egyrészt az, hogy nem az IMF-re építettek, nem kerestek külföldi modelleket, nem engedtek a külső nyomásnak, miközben több megállapodást kötöttek. Példaként említette, hogy sikerül kiegyezni a bérekről, a járulékokról és az adókról.

Első helyre a megállapodás kultúráját és tényét emeljük

- adta meg a kormánya credóját Orbán Viktor.

Másrészt, szerepe volt a sikerben, hogy építettek a magyar gazdaságpolitika szellemi tőkéjére.

Levetkőztük a kisebbrendűségi érzésünket, mert ha esélyt sem adunk magunknak, akkor mindig mások alá kerülünk

- vélekedett. Ehhez az kell, hogy a tudást a kormány tagjai elkezdjék összegereblyézni.

A harmadik fontos sikertényezőnek azt nevezte, hogy az országban politikai stabilitás van. "Nézzenek szét Európában, ritka, mint a fehér holló" - mondta, példaként pedig a hétvégi olasz és a tavaly őszi német választásokat hozta fel. Szerinte viszont a politikai stabilitás nem azt jelenti, hogy a kormánynak erős többsége van a parlamentben, hanem azt mutatja, hogy az emberek bíznak a vezetésben, úgy érezhetik, hogy megkapják azt, amit méltányosnak gondolnak. Utóbbira azt hozta fel, hogy most minden magyar ember azt érezheti, hogy ha akar, akkor dolgozhat.

Ami a jövőt illeti

Én az egyszerű dolgokban hiszek: a munkában, a családban és a hazában

- kezdte el a jövőre való terveinek ismertetését a magyar kormányfő, pedig úgy látja, hogy bár bonyolultabbak a problémák, de ha a fenntartható fejlődést akarják kialakítani, akkor ennek a háromnak ott kell lennie.

Szerinte négy pillér van, amelyre építeni kell:

 

  • a demográfia,
  • az identitáspolitika,
  • a versenyképesség
  • és a munka alapú gazdaság.

 

Korábban is erre alapoztak, de a jövőben sem szabad ettől eltérni.

El akarják venni

A magyar gazdaság szerinte azért teljesít jobban, mert nem hagyták, hogy a döntés jogát elvegyék a magyaroktól. Jelenleg szerinte a szabad adópolitikát akarják elvenni Magyarországtól az Európai Unióban. Szerinte az ezt támogató tagállamok a hazai gazdaság versenyelőnyét akarják elvenni.

Fel kell tennünk azt a kérdést, hogy az Európai Unió mennyire járul hozzá a sikereinkhez?

- hozta fel Orbán Viktor az egyik érvét. Szerinte nem igaz, hogy az EU-tól érkező támogatások jók ugyan a magyar gazdaságnak, de azoknak még jobbak azoknak, akiktől ez érkezik. A magyar bevételi források között csak 4 milliárd euró az uniós forrás, míg 130 milliárd euró a hazai költségvetés bevételi oldala. (A miniszterelnök már nem először érvelt ezzel - a szerk.)

Tényleg nem számítanak az EU-források?

Az uniós támogatások tartották a víz felett a magyar gazdaságot az első, 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban. A támogatások nélkül csökkent volna a GDP és az ország nem került volna ki a túlzottdeficit-eljárás alól sem. A beáramlott 14 ezer milliárd forint támogatás ellenére a magyar gazdaság versenyképessége romlott, a munkaerő elvándorolt . Egyebek mellett ez derült ki abból a tanulmányból, amit Miniszterelnökség felkérésére KPMG Tanácsadó Kft. és a GKI Gazdaságkutató Zrt. készített a 2007 és 2013 közötti európai uniós támogatási programokról. Erről bővebben itt olvashat.

Az unióban maradás melletti érvként viszont a közös piacok fontosságát említette. Szerinte ha hozzáférünk ezekhez, akkor ott "megkereshetjük a magunk bevételét".

Minden évben legyen nyugdíjemelés!

A következő 10-15 évben a kormányok stabilitása szerinte azon fog múlni, hogy a polgárok megkapják-e, amit méltányosnak tartanak. Ebben az időszakban a bevándorlás kérdése lehet a döntő tényező. A migráció meghatározza majd a magyar gazdasági növekedés lehetőségeit. A jelenlegi ütem a kormányfő szerint csak akkor tartható fenn, ha Magyarország nem fogad bevándorlókat.

A következő négy évben négy dolgot kell elérnie a kormánynak az országban:

 

  • ne fogadjon be migránsokat,
  • védje meg a kerítést,
  • fizettesse ki Brüsszellel (ha az egészet nem is, de legalább a felét),
  • valamint tiltson ki mindenkit, aki bevándorlást támogató tevékenységet folytat.

 

Ha ez megtörténik, akkor a következő években, hosszú távon fennmaradhat a legalább 4 százalékos gazdasági bővülés.

Olyan gazdasági irányítás kell, amely 2022-re eléri a teljes foglalkoztatottságot. Emellett a miniszterelnök azt szeretné, hogy minden évben emelkedjen a minimálbér és a nyugdíjak, valamint megmaradjon a nők korengedményes nyugdíjazása. Ha a négyszázalékos növekedés marad, akkor emelkedhet a családi adókezdvezmény is.

2018-2022 között képes lehet arra a magyar gazdaság, hogy minden évben csökkenjenek a munkaadói járulékterhek

- mondta el Orbán Viktor.

Emellett bejelentette, hogy a Modern Városok program után szeretné, ha jönne egy Modern Falu program is, továbbá megteremtenék Közép-Európát gazdasági értelemben, hogy ne csak Kelet-Nyugat részletekre osszák fel a kontinenst. Szerinte ennek egyik akadálya, hogy nincsen meg az észak-déli összeköttetés a térségben.

A miniszterelnök ehhez szükségesnek tartja, hogy kiépüljenek a gyorsvasutak, köztük a Belgrád-Budapest, a Budapest-Varsó (erről épp a hétvégén írt részletesen a Napi.hu), valamint a Budapest-Kolozsvár vonalak. A közutak közül a Kassáig tartó sztrádát emelte ki.

A fotó forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.