Magyarországot megvédtük egy komoly szégyentől, ezért kellett az olimpia rendezésétől visszalépni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az állami rádióban adott szokásos pénteki interjújában. A miniszterelnök szerint a hazai népszavazást még meg is nyerhették volna, de egység híján nem lehetett volna megnyerni a rendezési jogot.

Nem többség, hanem egység kell - Orbán szerint nem véletlen, hogy sem Los Angelesben sem Párizsban nem tartanak népszavazást.  Szerinte a referendum után az olimpiarendezésről szóló szavazáson "ronggyá verték volna" a budapesti pályázatot, és ennek a veszélynek nem lehetett kitenni az országot.

A miniszterelnök szerint a Momentum  mozgalom az új SZDSZ. Az olimpia álmát pedig meggyilkolták.

Momentum - nem mi voltunk az SZDSZ ifitagozata

Nem a Momentum kezdte az SZDSZ ifitagozataként a politikai karrierjét, hanem a Fidesz. Nem a Momentumnak voltak az SZDSZ-szel közös jelöltjei, hanem a Fidesznek - reagaált közleményében Soproni Tamás a mozgalom alelnöke a kormányfő szavaira.

Üti a civileket

Elszámoltathatóvá kell tenni azokat a Magyarországon tevékenykedő nemzetközi szervezeteket, amelyek civilnek nevezik magukat, de valójában a globális tőke érdekeit képviselik - mondta Orbán. Az elmúlt több mint húsz évben "elviseltük" ezeknek a szervezeteknek a létét, de a migráció ügyében tanúsított magatartásuk már sok - fogalmazott a kormányfő az MTI tudósítása szerint.

Kijelentette: "Magyarország nem engedheti meg magának, hogy olyan szervezetek, amelyek az ismeretlenség homályában maradnak (...), folyamatosan arra buzdítsák a migránsokat, sértsék meg a magyar jogszabályokat, és valahogy jussanak be Magyarországra".

A nemzetközi tőke "elsősorban Soros Györgyhöz tapadó szervezetei" ezzel átléptek egy határt - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök a rádióinterjúban bírálta az Európai Unió által tervezett úgynevezett szisztematikus határ-ellenőrzési rendszert is, amely szerinte "agyrém", és nyaranta akár 8-10 órás várakozást is eredményezhet a horvát-magyar, illetve a román-magyar határon.